Slik blir uværet: Enorme mengder regn, snø og vind og det vil stå på en stund

Trønderværet: Det er bare å stålsette seg.

Jetstrømmen «låser» Trøndelag inne i et område dominert av hissige lavtrykk, meget store nedbørmengder og kraftig vind, skriver Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR).

Og himmelen vil bokstavelig talt åpne seg over Trøndelag, skal vi feste lit til den aller siste værprognoser fra Meteorologisk Institutt: Faktisk vil det komme like mye nedbør på sju dager som de sju siste ukene.

Fra torsdag kveld kan du si farvel til det relativt behagelig senhøst-været vi har hatt i det siste: Fra fredag til mandag blir det kuldegrader og snø. Dette været avløses fra tirsdag med mildvær og store mengder nedbør, mellom 20 til 40 millimeter. Hele perioden vil preges av vind opp mot liten storm utsatte plasser. Fra mandag til tirsdag anslås det at temperaturen vil stige til mellom fem og ti grader.

Det vil igjen føre til heftig snøsmelting, med påfølgende fare for oversvømmelser.

Fra Torsdag vil det snø. Og snø..

Mest blir det i indre strøk sør for Trondheimsfjorden: Opp mot 80 centimeter (!).

Slår prognosen til betyr dette at vi ikke har sett maken til snøfall på 15 år i Trondheim.

Meteorologisk institutt har på grunn av snømengdene sendt ut gult farevarsel:

– Farevarselet gjelder for fredag og lørdag, men fordi den samme værsituasjonen med mye snø og en del vind fortsetter gjennom hele helgen, blir trolig det gule farevarselet utvidet til også å gjelde søndagen, sier Geir Ottar Fagerlig ved Meteorologisk institutt i Bergen, til Adresseavisen (BAK BETALINGSMUR).

Slik blir det i resten av landet

Vinteren er i full ferd med å bre seg også over resten av landet. Etter flere uker med gråvær, regn og tåke meldes det om snøbyger inn mot helgen både på Østlandet og Vestlandet

– På Østlandet får vi nye runder med nedbør i morgen. Det har vært mye grått og stusslig vær i det siste, men det blir litt lavere temperaturer innover mot helgen. Nedbøren går over til snø ganske mange steder etter hvert, forteller vakthavende meteorolog Marit Berger ved Meteorologisk institutt til NTB.

5 til 15 cm med snø

Hun opplyser at det meste av nedbøren i Agder og Østfold vil komme som regn, men for resten av østlandsområdet sør for Lillehammer er det ventet 5 til 15 centimeter med snø.

Dette kan gi trøbbel i trafikken, og snøvarsel for torsdag er sendt ut for Oslo, Akershus, Buskerud, Vestfold, Telemark, Oppland og Hedmark. Bilister anbefales å beregne noe ekstra tid til transport og kjøring.

Berger påpeker imidlertid at det i helgen ser ut til at nedbørsmengdene blir mindre for hele østlandsområdet, samtidig som temperaturene blir gradvis lavere. Stedvis kan gradestokken krype ned til -10.

– Det er til og med mulighet for sol! Kanskje allerede fra fredag vil det bli lettere vær og skydekke, sier Berger.

Snø og farevarsel også i vest

Folk på Vestlandet  kan også finne fram snøskuffen, da det er ventet mye snø nærmere helgen.
Fra fredag er det utstedt farevarsel for Nordfjord og Møre og Romsdal

– På de sørligste delene av Vestlandet, sør for Nordfjord, så vil det blåse og kommer byger på kysten, men disse blir mindre lenger inn i landet. Temperaturmessig vil det ligge rundt omkring null grader inn mot helgen, sier Berger.

Kald vind i nord

Det er også utstedt farevarsel fra lørdag om nedbør i Troms, Nordland, og kyst- og fjordstrøkene i Vest-Finnmark.

Berger påpeker at Øst-Finnmark slipper litt billigere unna med mindre nedbørsmengder.

– Det er snakk om et lavtrykk som ligger oppe i nord, og som fører til en kald nordvestlig pålandsvind. Da blir det snøbyger, og det vil blåse periodevis langs kysten, sier Berger.

Det er også meldt om en god del vind på Spitsbergen i løpet av helgen.

– Hvis man tenker på effektive kuldegrader, kan det bli ganske kaldt. Dette gjelder også for fastlandet, der det er mye vind og lave temperaturer, sier Berger.

Sponsede saker: 

– Trondheimsfjorden er helt fantastisk å utforske under vann

-Man skal ikke veldig langt ut for å finne både fly og båtvrak fra andre verdenskrig på havbunnen.

Denne restauranten bruker et helt spesielt ribbekjøtt som tar julematen til et nytt nivå

Hampshire-gris er en amerikansk griserase som ikke er særlig vanlig i Norge. – Mindre fett og mer marmorert enn vanlig gris.

Fariba (40) sov i bilen, i dag har hun 20 ansatte og omsetter for millioner

I starten hendte det flere ganger at jeg sov i bilen mellom jobbene. Det var liksom bortkastet å dra hjem og legge seg for natta.