Kjøpe kryptovaluta? Bruk en norsk tjeneste

Nyheter: Å kjøpe kryptovaluta i Norge har blitt betydelig enklere de siste årene der økt innenlands tilgjengelighet er en viktig bidragsyter. I løpet av kort tid er det bygget opp en helt ny industri i landet med norske gründere i bakhånd.

På listen finner vi kryptobørser som Nordic Block Exchange, Firi og Juju Krypto. Andre aktører inkluderer BareBitcoin, som spesialiserer seg på (ikke overraskende) – utelukkende kjøp og salg av bitcoin.

Muligheten til å kjøpe kryptovaluta via norske tjenester har hatt noen viktige og umiddelbare konsekvenser.

Store endringer på kort tid

Vi skal ikke mange år tilbake i tid da nordmenn måtte sende penger ut av landet, gjerne til mer obskure børser og kryptotjenester. Disse vekslet norske kroner til en ny valuta, mens de ba om kopier av sensitive dokumenter som pass og førerkort.

Problemet i Norge var at bankene satt seg på bakbeina, etter først å ha åpnet dørene. Enda det teknisk sett var mulig å tilby kjøp og salg av kryptovaluta, var plutselig ikke bankene villige til å tilby tjenester for innskudd. De viste til risikoen for å bli blandet inn i saker om hvitvasking eller andre former for lyssky aktivitet. 

Uten aktiv bankkonto var det heller ikke mulig å holde dørene åpne, noe blant annet JustCoin fikk merke. Den norske kryptobørsen var muligens den første til å tilby kjøp av kryptovaluta, men fikk beskjed i 2014 om at bankene ikke lenger var villige til å samarbeide.

Slik ble det mulig å kjøpe kryptovaluta i Norge

En milepæl fant sted i 2019-2020 da Finanstilsynet valgte å opprette en egen type registreringsløsning for norske kryptotjenester. På byråkrat-språk kaller de slike tjenester for “virtuelle valutatjenester”. Det betyr ganske enkelt selskaper eller enheter som driver med kryptovaluta.

Med registreringsordningen på plass kunne norske selskaper gå til bankene og vise til at de overholdt reglene som stilles for å motvirke hvitvasking, samt øvrige krav. Innen kort tid sprang det opp nye tjenester i Norge. 

Per dags dato er det mulig å investere direkte (med norske kroner) hos en rekke norske kryptotjenester, inkludert kjente navn som NBX, Firi, BareBitcoin og Juju. 

Her finner du også mer informasjon om hvordan du kan kjøpe kryptovaluta, rent praktisk med 5 tips til de som skal investere for første gang.

Kjøp kryptovaluta på noen få minutter

Alt du trenger er i prinsippet tilgang til bankID og Vipps. BankID hjelper verifisere hvem du er, da det er koblet direkte til folkeregisteret. Med Vipps kan du også gjøre umiddelbare innskudd, på lik linje med et standard bankkort.

Med norske innskudd og momentant verifisering er det derfor mulig å kjøpe kryptovaluta på under 5 minutter i Norge. Noen få år tilbake ville det fort tatt opptil en uke å gjennomføre en tilsvarende handel.

Relatert innhold: Hvorfor investerer ikke kvinner like mye i kryptovaluta som menn?

Færre gebyrer

En sekundær fordel som muligens er blitt oversett, er muligheten for å handle kryptovaluta med norske kroner.

Kjøp som gjøres via selskaper bosatt i utlandet tilbys ikke i norske kroner. I stedet blir valutaen vekslet til Euro, amerikanske dollar, britiske pund eller lignende.

Bare dette koster deg mye penger i form av vekslingsgebyr. Som et eksempel vil du regelmessig betale over 2,5 prosent når NOK veksles til EUR. 

Eksempel: Investerer du 50 000 kroner i kryptovaluta vil det bety at 1250 kroner går tapt (kun fordi overføringen må veksles).

I tillegg kommer gebyrene børsen eller veksleren krever for selve handelen, og det er gjerne ikke stort billigere enn hva du betaler i Norge.

Tryggere å investere

Et siste punkt som fortjener oppmerksomhet er effekten dette har hatt på sikkerheten omkring kjøp av kryptovaluta. 

Bransjen har vært preget av en del useriøse og, i noen tilfeller, korrupte aktører som lurer kundene sine. Siste eksempel var Sam Bankman Fried, som svindlet kundene sine for milliarder av kroner. Tjenester som opererer i Norge uten å følge regelverket er derfor viktige å unngå.

Dette må ikke tolkes som at norske selskaper nødvendigvis har bedre sikkerhet, eller lavere risiko for å tape penger. Men de følger et fast regelverk og opererer med klare rammer. Et annet eksempel er Binance, som muligens er verdens største tjeneste for handel med kryptovaluta.