Gåte om Gaza før Eurovision: – Hva ville det betydd om vi boikottet?

Nyheter: Gåte velger å delta i Eurovision selv om Gaza-aktivister har bedt dem boikotte. – Det er kjempebra at folk sier ifra, mener gruppa om demonstrasjonene.

– Folk skal bruke stemmen sin. Om de vil boikotte, gå i tog eller møte opp. Vi velger å møte opp og bruke stemmen vår gjennom musikken. Det er jo noe vi har snakket mye om. Vi tenker mye på det, sier Gåte-gitarist Magnus Børmark til NTB.

Krigen i Gaza og kontroverser rundt Israels deltakelse ligger som et bakteppe før årets Eurovision i Malmö i mai. Det norske håpet i konkurransen mener det er sunt at de blir utfordret på det.

– Jeg tror det er en bra ting for artistene som er med. At vi må gå en runde og finne ut hvorfor vi driver på med musikk, og hvorfor vi deltar. Sangen vår rommer ganske mye av de følelsene, og lidelsene, og håpet kanskje også, sier Børmark.

– Krig har aldri ført til fred

Gåte har tidligere tatt til orde for varig våpenhvile i Gaza og uttrykt motstand mot alle former for hat, deriblant antisemittisme og islamofobi.

Men de mener det er riktigere å delta i Malmö enn å ikke gjøre det.

– Vi har et veldig tydelig standpunkt på at vi mener at krig har aldri ført til fred. Vi gjør ikke krig, sier Gåte-vokalist Gunnhild Sundli.

Hun stiller et åpent spørsmål om hva det ville hatt av betydning dersom de boikottet.

Interne diskusjoner

Bandet forteller at krigen i Gaza er noe de har diskutert mye, og at det har vært ulike syn innad.

– Vi har jo måttet tygge på det sammen, sier Sundli.

Hun mener at det alvorlige bakteppet vil gjøre det ekstra meningsfullt å stå på scenen i Malmö og framføre låten «Ulveham» for millioner av TV-seere.

– Jeg kjenner absolutt at det er noe som jeg har med meg i hele min kropp og hele mitt sinn.

– Det ligger en undertekst i meg i det jeg framfører der, som kan være med å sette musikk til noen følelser og en situasjon vi står i, som ikke er så lett å sette ord på, sier hun.

Børmark er opptatt av at arrangementet skal være inkluderende, og at det er viktigere enn å være tydelig på den ene eller andre siden av konflikten.

– Når du ikke er i den konflikten selv, så mener vi at det er utrolig viktig å klare å si «ok, men da må vi stå for det tredje rommet», der det er inkludering, der det er forståelse, der vi faktisk har mulighet til å se en annen løsning enn at en av partene skal vinne.

Opplever mye engasjement

Gruppa har hatt noen heseblesende måneder etter at de vant den norske finalen i februar.

Det har blitt mange tidlige morgener, lange reiser og sene kvelder med opptredener ute på forhåndsarrangementer blant annet i London og Barcelona.

Nå gleder de seg til å stå på scenen foran hele verden.

– Det har vært et veldig stort og positivt engasjement i forkant, sier Sundli.

Gåte skal først i ilden i semifinale i Malmö torsdag 9. mai, og hvis de går videre, blir det finale lørdag 11. mai.

– Vi har jo ikke laget en låt som spekulerer i Eurovision, eller prøvd å lage en Eurovision-hit. Dette er en Gåte-låt som kanaliserer det Gåte står for og er. Når det resonnerer og folk synes det er kult, så føles det skikkelig godt, sier Børmark.

– Vi har nesten glemt at det er en konkurranse, for vi opplever en type engasjement og at folk oppriktig bare sier «wow, dette er så sterkt». De synes det er virkelig sterkt det vi kommer med, sier Børmark.