Kaj Sjølie, daglig leder i Havsport dykkesenter AS i Kjøpmannsgata, snakker seg kjapt varm i trøya når han forteller om den bunnløse lidenskapen sin. Virksomheten er i dag en av Midt-Norges største totalleverandører av både utstyr og kurs.

Sjekk ut Norges største nettsted innen dykking og havsport

Dykkerkurs hele året

– Det ligger århundrer med byhistorie ute i Trondheimsfjorden. Mange har sikkert sett bilder på nett, men det er noe helt annet å utforske den på egen hånd, understreker Sjølie.

Og det er ikke bare historien som suser under overflata. Det mange kanskje ikke vet er at fjorden vår også skjuler et omfattende marint artsmangfold.

– Jeg har drevet med dykking i snart 40 år over hele verden, men Trondheimsfjorden og Trøndelagskysten ligger alltid dykkerhjertet mitt nært, legger han til.

Utenfor lokalene midt i Kjøpmannsgata har novemberkulda tatt grep. Temperatur er imidlertid underordnet når man beveger seg ned i det våte element – Havsport dykkesenter AS kjører dykkerkurs gjennom hele året.

– Dykkeopplevelsen endrer seg med årstidene?

– Helt klart. Og vi i Trondheim er heldige i så måte. Det er fascinerende å oppleve hvordan livet forandrer seg under vann. Det må bare erfares, smiler veteranen.

Image with visual paralax effect

Mange blir bitt av basillen

Har du dykket litt før? Eller kanskje har du aldri hatt på deg en tørrdrakt. Ikke noe problem

– Havsport dykkesenter AS arrangerer dykkerkurs tilpasset alle ferdighetsnivåer hele året med erfarne instruktører.

– Dersom du er helt fersk stiller vi tre krav: legeerklæring fra vår lege, at du har tilstrekkelige svømmeferdigheter, og at du er over 14 år, forklarer Sjølie.

Endel tror at for å begynne å dykke så må man investere tusenvis av kroner i kostbart utstyr. Det er en myte Sjølie vil avlive.

– Nybegynnere får låne grunnutstyr av oss. Og dersom man finner ut at dykking er noe man vil forsette med – og det er det mange som gjør – så er vi en komplett leverandør.

– Man blir ikke kastet ut på dypt vann med en gang?

– Neida. Vi samarbeider både med Nutec – en av verdens ledende leverandør av sikkerhetstjenester innen maritim sektor, og med Pirbadet. Vi starter enkelt. Det handler om å få en grunnleggende mestringsfølelse i vann før man tar det neste steget, sier han.

Image with visual paralax effect

Alder ingen hindring

Hvem er den typiske dykkeren? Det finnes ikke noe fasitsvar, mener Sjølie.

– Det kan være 16-åringen, foreldrene eller besteforeldrene. Hele rekka. Vi har imidlertid sett et oppsving blant godt voksne dykkerinteresserte de siste årene, forklarer Sjølie og hviler armen på en gedigen dykkerhjelm av stål, som best kan beskrives som antikvarisk.

– Denne veier drøyt 18 kilo. Ble laget i Storbritannia for over hundre år siden. Det er en kuriositet. Nybegynnere slipper å øve seg med denne, avslutter han lurt.

Sjekk ut Norges største nettsted innen dykking og havsport