På kjøkkenet hos Restaurant Frida er det fullt kjør med «tacofredag» hele uka. For en måneds tid siden lanserte de sin «taco-kampanje» og siden har det vært fulle hus i Fjordgata. På bordet får du sju deilige, autentiske tacos i behagelige restaurant-omgivelser. Nå er knalltilbudet forlenget ut mars måned. Maten får du i tre serveringer og til en svært hyggelig pris: 299,- pr person.

Inspirert etter tur til Mexico

Tusenvis av tacos er så langt fortært av horder med gjester som er klare for noe annet den norske, industrielle varianten av den meksikanske klassikeren.

– Jada, jeg har smakt den norske eldorado-varianten med tacoskjell og kjøttdeig. Jeg skal ikke si noe stygt om den. Men det vi holder på med her noe helt annet, fastslår gründer og daglig leder på Frida, Guillermo Lopez med et overbærende smil.

Lopez er opprinnelig fra fra Mexico city. Kjærligheten og datteren tok han til Trondheim i 2003. Snart har han drevet Frida i 17 år. Drivkraften har alltid vært å vise Trondheim hva ekte, mexikansk mat innebærer.

Tidligere i år kom seriegründer og spellemann Sveinung Sundli inn på eiersiden. Etter å ha vært sentral i å bygge opp restaurant-sukssesser som Troll, Gubalari og Bifrons, var han ikke tung å be da det åpnet seg en mulighet for å bli en del av Frida-gjengen:

– Jeg elsker smakene, kulturen og folket og har vært stamgjest siden oppstarten. Guillermo er dessuten blitt en god venn og etter en tur sammen til Mexico tidligere i år kom vi hjem med hodene fulle av inspirasjon. Da bestemte vi oss for å slippe kokkene løs og gi dem i oppdrag å lage et utvalg tacos, slik det gjøres på ekte taquerias i Mexico, forteller Sveinung.

Start med lyd

– Taco er kjærlighet

Essensielle råvarer importeres direkte fra hjemlandet,  som tørket chilli og grønne tomater. Og på bakrommet drives byens eneste tortilla-bakeri. Her tas ingen snarveier. For gjengen på Frida er tacos mer enn bare mat.

Guillermo Lopez baker mais-tortillas på bakrommet i Fjorgata.

– For oss er taco kjærlighet, kultur, tradisjon og lykke. Selve livet!, proklamerer Alejandro Rivera Garrido, hovedkokk på Frida Restaurant. 

Ifølge Garrido er taco selve essensen av mexicansk kultur og levesett. Og alt starter med en perfekt tortillalefse og et bredt utvalg hjemmelagde salsa-sauser.

Hver dag lager de totalt 14 salsaer på kjøkkenet hos Frida. Signatursalsaen består blant annet av jordbær og chili habanero. Det fine med salsa- mangfoldet er at du selv kan bestemme hvor spicy tacoen skal være.

– For oss meksikanere er taco en måte å si hei og velkommen på, når noen kommer til vårt hjem eller kjøkken. Det spiller ingen rolle om det er et rikt hjem i Polanco eller et lite treskjul midt i Sierra Potosina. En taco kan være svært enkel eller svært luksuriøs. så vet jeg at en enkel taco med bare fijoles og chile y queso (bønner, hvit ost og chili) er nok til å få folk til å sette stemningen og få folk til å føle seg velkommen i et hvilket som helst  hjem. Enten det er med familie, venner eller på en fest, forteller Garrido.

– For meg er taco den helligste maten i min kultur, sier Garrido som selv har jobbet som en «taquero» i Mexico før han fant veien til Trondheim og kjøkkenet på Frida.

–  Jeg er så stolt av å lage tacos og salsas i Norge, og synes det er fantastisk at jeg får muligheten til å presentere dette måltidet i alle dets varianter i til folk i Trondheim.  I Mexico har vi omtrent 1,6 millioner taco-taquerias, og vi skal lage en ekte en her i Trondheim, fastslår han.

Så hva er egentlig en taco?

Vi lar Garrido forklare:

– Vi har et uttall typer tacos. Den mest berømte er nok taco al pastor, som har sin opprinnelse i shawarma – en rett fra Midtøsten som oppsto i Levanten under det osmanske riket. Den består av lamme- eller kyllingkjøtt skåret i tynne skiver og stablet sammen som en  kjegle og stekt langsomt på et roterende grillspyd. Araberne kom som kjent til Mexico, og vi tilpasset maten ved å bytte ut lammet med svin og tilsette ananas og salsa.

– I nordlige deler av landet har vi også tacos de asada med chorizo, nopales (kaktus), løk og førsteklasses storfekjøtt. Vi har også tacos med hummer i Rosarito, Baja California, og tacos gobernador (reketaco) på vestkysten av Mexico.

Hver region har med andre ord sin egen variant av tacoen forteller han og gir flere eksempler:

– Carnitas (confitert svinekjøtt) får du i Michoacan, mens i Yucatan går det i  cochinita pibil (svinekjøtt kokt i en underjordisk ovn). Barbacoa de Borrego er lam kokt i en underjordisk ovn. Og Birria får du i Jalisco (revet geitekjøtt servert i sin egen kraft).cHjemme i Mexico lager vi til og med tacos med tarmer, hjerne, øyne, tunge, hode og nyrer, forteller han.

Image with visual paralax effect

Men den beste tacoen var det selvfølgelig bestemor som stod for: 

– Jeg husker at bestemoren min pleide å lage de beste sopp- tacoene i verden. Jeg kjenner fortsatt smaken i munnen, avslutter Fridas hovedkokk.