Bak det ærverdige og kontinentale inngangspartiet i Kjøpmannsgata 40 skjuler det seg en perle av en tapasrestaurant. Inne på kjøkkenet løftes spanske klassikere til nye høyder med trønderske råvarer av skyhøy kvalitet. Akkurat på denne tida av året er skalldyr og sjømat på sitt aller beste.

Det iskalde havet gir både smak og tekstur et skikkelig løft:

– Dette er tida for å unne seg et «havets festbord», helt klart. Og jeg kan ikke tenke meg en bedre kombinasjon enn spanske smaker og kortreist fisk og skalldyr fra Trøndelag. Dette er råvarer som kokker over hele verden misunner oss. Vi er heldige som bor i Trøndelag. Vi bor jo praktisk talt midt i matfatet, sier Nazif Tunc, innehaver av Bakgården tapas.

Fra før driver han den populære gastropuben Ladejarlen, også den kjent for høy kvalitet på både mat og drikke.

Priskutt på luksusmeny

-Nå kutter vi prisen betraktelig på sjømatmenyen, fra 755,- til 555,- pr person. Dessert er inkludert. Der får du vanvittig mye godt. Paella, blåskjell, kamskjell, sjøkreps, torsketunger og dagens fisk for å nevne noe. Og klippfiskboller! Kampanjen varer ut mars.

– Blir det skrei på sjømatmenyen også?

– Vi tar inn skrei som sesongens fisk i begrenset periode og mengde. Som regel fokuserer vi på villkveite og breiflabb fra Frøya eller nordover, og da henter vi fra  Rørvikfisk.

PS. Klikk på oversikten over Sjømatsmenyen under og gå direkte til alle menyer hos Bakgården Tapas

40 ulike retter

Er du ikke så begeistret for fisk og skalldyr, finnes det nok av andre spanske delikatesser å velge i:

– Menyen på Bakgården Tapas er lagt opp slik at du enkelt kan komponere din egen meny av de vel 40 ulike rettene, eller du kan velge en ferdig sammensatt menykombinasjon. Menykombinasjonene er nøye sammensatt av erfarne kokker, og inkluderer dessert.  Våre gjester kan selvsagt legge til noe ekstra til de ferdigkomponerte menyene, for å sette sitt personlige preg, forteller han.

Image with visual paralax effect
Image with visual paralax effect
Image with visual paralax effect

Bygård med historie

Selve bygningen som huser Bakgården tapas har sterk og dramatisk Trondheims-historie i veggene. Det var her byens største klesfabrikk holdt hus, etablert av den jødiske familien Mendelsohn. Familien ble dessverre deportert under krigen, og døde i konsentrasjonsleirene. Trondhjems historiske forening har nylig markert og avduket et blått skilt på bygningen, som tilhører prosjektet gjenkjennelig kulturhistorie, og forteller litt om historien i Kjøpmannsgata 40.

– Et mørkt kapitel i Trondheims-historien, fastslår Tunc.

Feirer 15 år

I år har Bakgården tapas holdt stand i 15 år, og det sier sitt om at den klassiske, spanske smakspaletten er noe trønderne vet og sette pris på.

Hør bare hva noen av dem har å si om mat og service på Google review:

Dette er utvilsomt Trondheims beste på tapas, og absolutt i toppsjiktet av restauranter i byen generelt. Nydelig mat, rett og slett! Hyggelig lokaler sammen med en kunnskapsrik og svært vennlig betjening! 

En skjult perle! Fantastisk mat av lokale råvarer, servert av servitører som er engasjerte og kunnskapsrike, og ikke minst oppmerksomme. Lun og flott atmosfære

Her var det bra mat. Veldig fornøyd. Overraskende stor meny, veldig variert.
Vil anbefale Bakgården hvis du vil ha Tapas i Trondheim

Spis tapasmeny til halv pris

Folkene på Bakgården setter sin ære i å være gode også på vegetar og vegan tapas.

– Vegetar og veganmenyen tar vi like seriøst som de andre menyene. Ikke noe tilfeldig venstrehåndsarbeid, som mange dessverre ofte møter, sier Tunc og  trekker frem et par knalltilbud som kan være en fin introduksjon til tapashimmelen i Kjøpmannsgata:

– Vi feirer vinteren med et skikkelig knalltilbud på «afterwork». Søndag til fredag får du halv pris på «ukens meny» mellom klokka  1500-1800. Tilbudet gjelder ut februar. Menyen består av kjente klassikere fra tapasmenyen og noen nye overraskelser fra kjøkkenet etter kokkens inspirasjon, sier Tunc, som også kan fortelle at de også fortsetter med et ekstra godt tilbud til lørdagslunsjen:

– Vårt fantastiske kjøkken har satt sammen en egen lunsjmeny basert på lokale råvarer og spanske delikatesser. Pakken inkluderer både et glass bobler og en søtsak fra kjøkkenet. Lørdagslunsj serveres på Bakgården Tapas hver lørdag mellom 13:00 og 17:00, til en veldig hyggelig pris; 405,- per person  inkludert bobler og liten søtsak.