– Knalltøft, men helt nødvendig når man skal stable en bedrift på beina helt fra grunnen av.

Inne på spiserommet til Trøndervask AS i Fossegrenda har Fariba Rahimi (40) dekket på bordet til sine 20 ansatte. Det er fredag ettermiddag. På kvelden skal de ha det ekstra hyggelig ilag. Det har gått ni år siden Rahimi startet Trøndervask AS, da var det kun hun og to bekjente som arbeidet. Dag og natt.

Vinn rengjøring fra Trøndervask verdt 5000,-. Klikk her

– Vi hadde ofte vaskejobber sent på kvelden. Neste oppdrag startet gjerne grytidlig neste morgen. I tillegg jobbet jeg 50 prosent i helsevesenet. Det var ikke tid til å finne senga, forteller hun og fortsetter:

– Jeg har aldri vært redd for å jobbe. Jeg liker ikke å være avhengig av andre enn meg selv, sier den modellvakre kvinnen fra Iran, og skyver en velfrisert hårlokk vekk fra panna. Nevene derimot, er arbeidsnever. Det har de vært siden hun kom til Norge som politisk flyktning fra Iran for drøyt 22 år siden.

– Jeg innså at dersom jeg skulle ha en framtid i Norge, så måtte jeg skape den selv, smiler grunderen.

Har kjent på hvor det tungt det er

Mellom gangene og klasserommene til Bybroen videregående skole i midtbyen, driver Gamontas Hansen (41) og gjør seg ferdig med ettermiddagsvasken. Trebarnsmoren kom til Norge fra Thailand i 2012, og har jobbet med renhold i flere år. Hun flyttet nylig til Trondheim og er blant de ferskeste hendene til Trøndervask AS.

KONTAKT TRØNDERVASK HER

– Jeg stortrives i den nye jobben min. Det er et kjempegodt arbeidsmiljø, og det betyr veldig mye for meg, smiler hun og drar en klut over et av bordene i kantina.

Hun medgir at å få en fot innenfor det norske arbeidslivet har vært vanskelig.

– I starten virket det nesten umulig. Du kjenner ingen, kan ikke språket og vet nesten ingenting om hvordan det norske samfunnet fungerer. Heldigvis blir det bedre, ler hun.

Det er en virkeligetsbeskrivelse som Rahimi kjenner seg igjen i.

– Jeg har vært der selv. Kjent på hvor det tungt det kan være i starten, legger hun til.

Samtlige av hennes 20 ansatte kommer fra utlandet. Majoriteten fra Øst-Europa, Asia, Midt-Østen og deler av Afrika. For de aller fleste er Rahimi den første arbeidsgiveren de har i Norge.

– Et stort ansvar?

– Kanskje det. For meg handler det om å gi noe tilbake også. Gi andre mennesker en sjanse til å lykkes på samme måte som jeg fikk for 22 år siden. Tørre å satse, rett og slett.

Image with visual paralax effect

Elwira Elise Polonowick (36) er i gang med å vaske ned operasjonsstua hos Aleris – en renholdsjobb som krever kvalitet i alle ledd: – Dette er en litt spesiell renholdsjobb, men samtidig veldig spennende, smiler Polonowick, for anledningen kledd i sterilt grønt arbeidstøy fra topp til tå.

«Workaholic»

CVen til Rahimi er lang og sammensatt. For å si det mildt. Da hun kom til Norge hadde hun ikke med seg stort annet enn helsefaglig utdannelse fra hjemlandet i kofferten.

– Jeg har jobbet i helsevesenet i Trondheim i over fem år. I tillegg har jeg lang fartstid fra restaurantbransjen, barnehager og en rekke andre serviceyrker. Jeg vet veldig godt hvordan det er å jobbe på gulvet, forklarer hun.

Mange av jobbene overlappet hverandre. Arbeidsdagene var lange. Det er de fremdeles selv om hun er sjefen.

– Er du litt «workaholic»?

Rahimi ler godt.

– Kanskje er jeg det. Jeg liker aktivitet. Det må skje noe, hvis ikke blir jeg rastløs, legger hun til.

Årene før hun kom til Norge i 1998 var konfliktfylte for familien. Foreldrene som begge hadde bakgrunn fra militæret, hadde kommet på kant med styresmaktene i Iran. Framtiden var usikker og utrygg.

Møtet med Norge var heller ikke udelt positivt.

– Resten av familien min hadde slått seg ned i Tyrkia. Jeg må innrømme at jeg følte meg veldig fremmed her i Trondheim i begynnelsen. Det var vrient å komme i kontakt med folk. Samtidig ga det meg ekstra pågangsmot – dette skulle jeg klare, forteller Rahimi engasjert.

På Lerkendal

Utenfor vinduene til Aleris Sykehus Rosenborgklinikken ligger Lerkendal-matta grønn og klar foran høstsesongen. På innsiden vasker Elwira Elise Polonowick (36) ned den ene operasjonstua.

– Dette er en litt spesiell renholdsjobb, men samtidig veldig spennende, smiler Polonowick som er kledd i sterilt grønt arbeidstøy fra topp til tå.

Den unge polske kvinnen kom til Trondheim med familien for snart to år siden, og har jobbet for Trøndervask AS store deler av oppholdet.

– Jeg hadde overhode ikke noe erfaring fra renholdsbransjen da jeg begynte. Arbeidsmarkedet er tøft. Heldigvis fikk jeg sjansen her. Du får god oppfølgning og føler deg ivaretatt. Det er en trygghet som er godt å ta med seg på jobb, sier hun.

Samtlige ansatte i Trøndervask AS har tarifflønn. Flere har også opparbeidet seg fagbrev i renholdsyrket. For Rahimi har dette vært viktig fra første dag.

– Hvordan vil du beskrive renholdsbransjen?

  Det er ingen tvil om at det skjer endel mindre bra ting i den. Jeg velger imidlertid å fokusere på det vi gjør i Trøndervask AS. At de ansatte har skikkelige, ordnede arbeidsvilkår tror jeg noe kundene våre setter stor pris på også.

Vilje og evne

I dag finnes det omlag 160 virksomheter som ulike tilbyr vaske- og renholdstjenester i Trondheim. Da snakker vi alt fra små lokale enkeltmannforetak til store nasjonale aktører.

Da Rahimi bestemte seg for å starte Trøndervask i 2011 var det mange som mente at hun beveget seg inn i en knivskarp bransje med overetablering, et veivalg der det var brutalt å holde hodet over vannet,

– Det manglet ikke advarsler, for å si det sånn. Men samtidig visste jeg med meg selv at dersom man har vilje og evne til å jobbe beinhardt, så finnes det alltid muligheter.

– Du er en fremoverlent person?

– Ja. Det må du bare være som grunder, fastslår hun.

Et av de sterkeste kortene som Rahimi satt med var nettverket og tilliten hun hadde opparbeidet seg gjennom årene. Etter hvert økte kundeporteføljen – barnehager, treningssenter og helseforetak for å nevne noen. I dag er Aleris en av de største kundene til Trøndervask AS.

– Kvalitet, konkurransedyktige priser og en arbeidsstab som du stoler på er de tre viktigste stikkordene for meg, avslutter Rahimi.

KONTAKT TRØNDERVASK HER