Sølvsmed rundstjålet for alle smykkene han hadde i utstillingen

Nyheter: – Noen har brutt seg inn og tatt med seg alle smykkene jeg hadde i utstillingen, og alle sølvmyntene jeg hadde i et skap i verkstedet, forteller sølvsmed Ole Nordsveen mens han bytter lås etter innbrudd natt til tirsdag.

annonse

Til sammen har tyvene stjålet verdier for mellom 70-80.000 kroner.

– Altså omsetningsverdien på smykkene er 50.000 kroner. Anslaget på sølvmyntene er i hvert fall 30.000 kroner, sier Ole.

LES MER: OLE LAGER DE VAKRESTE SMYKKER AV GAMMELT SØLVTØY

Mister motivasjonen

Han er oppgitt, og sier at han mister motivasjonen til å drive verkstedet videre når sånne ting skjer.

Keramikeren Ole deler lokaler med kom til utsalgsverkstedet Znedi på tirsdag morgen, og fant døra på vidt gap. Hun la ikke merke til at det manglet noe, og sendte melding til Ole og spurte om han hadde vært der og glemt å låse.

– Da jeg kom litt senere, så jeg at kofferten i utstillingsvinduet mitt var tømt for smykker. Da skjønte jeg at de ikke hadde brutt seg inn bare for moro, forteller Ole.

En annen kunsthåndverker som deler verksted var innom og oppdaget at det var tomt på en vegg, og der var det stjålet et maleri også.

Dette maleriet ble også stjålet

– Hun var innom idag også, og vi snakket om forskjellig. Da kom jeg på at jeg hadde jo masse sølvmynter inne i et skap her. Da jeg åpnet skapet, så var de også borte. Det oppdaget jeg ikke før idag, sier Ole og viser hvor sølvmyntene lå.

Ole har sovet i lokalet i natt

Ole snakket med politiet som var innom på tirsdag, og ga dem de opplysningene han hadde, men det var ikke mye.

Innbruddstyvene hadde brutt opp en nøkkelboks som de hadde ute på veggen.

– Vi har ikke nøkler nok til alle som bruker verkstedet, så vi bruker den. Da vi fant den var den åpnet med koden. Om det skyldes at de som har brukt den bare har byttet opp ett siffer, så kan det ha vært lett for andre å åpne den uten å vite koden. Ellers ser jeg ikke hvordan de har kunnet åpne den egentlig. Om de hadde vist koden fra før, hadde de ikke tatt bryet med å prøve å bryte den opp, den hadde masse bulker og hakk. Så jeg vet ikke hvordan det kan ha seg. Kanskje noen har glemt å forandre koden, jeg vet ikke, jeg har min egen nøkkel. Det finner vi ikke utav, og det er ikke noe å gjøre noe med. Så jeg har sovet her i natt, for vi har ikke hatt lås på døra før nå, forteller Ole, og skrur inn siste skruen i den nye låsen i døra.

Znedi har ikke noe forsikring, så det er et rent tap

– Har dere forsikring?

– Når man driver med sølv, så er forsikringselskapene strenge. Da skal du ha innbruddsalarm, svarer Ole.

En innbruddsalarm er en for stor investering når Znedi leier lokalene på tre måneders gjensidig oppsigelse. Når de ikke har FG-godkjent innbruddsalarm, kan de ikke få forsikring.

– Forsikringen har uansett en veldig høy månedsavgift, og en høy egenandel, man får bare tilbake innkjøpsverdien for råvarene, ikke omsetningsverdien, som er den tiden vi bruker på å lage tingene, forteller Ole.

Ole har sine antagelser om hva som er skjedd. Han tror ikke det er noen proffe folk, for de hadde tatt en tøyveske som hang ved døra. Den kan de ha brukt til å fylle opp med tingene, noe som tyder på at innbruddet ikke har vært planlagt, mener Ole.

– Det virker som om det bare har vært i forbifarta, sier han.

Ole gir en dusør på 8000 kroner dersom noen bringer tilbake det som er stjålet. 2000 gis i belønning for tips som oppklarer saken.

PS. Det er også opprettet en støtteaksjon på  bidrag.no.