I verkstedet til Rå ReDesign ved Ladehammeren, blir skjeer og gafler forvandlet til ringer, øredobber, anheng og slipsnåler. Mannen som hadde tenkt å bli rockemusiker eller trafikklærer, har funnet seg selv blant gamle skatter som vår tid ikke lenger setter pris på.

– Verdien på sølvtøyet blir borte når det ikke brukes, folk pantsetter det for en slikk og ingenting. Det synes jeg er så trist, sier Ole.

Det er det flere som er enige i, og mange har begynt å sende sølvtøyet sitt til Ole for en makeover. En dame leverte dåpsbestikket sitt og fikk et helt smykkesett tilbake. En annen fikk laget armbånd av flere spiseskjeer hun hadde arvet etter sin mor og bestemor.

– De fleste kundene er femti pluss, men også mange yngre liker og kjøper det jeg lager. Her en dag traff jeg en tysk biker som var interessert i keltiske ringer. Han ble begeistra for mine sølvtøy-kreasjoner, sier Ole.

Image with visual paralax effect

Her bruker Ole en ringbøyer. På fingrene har han brevåpner-ringen, og en ring av hans eget favoritt-sølvtøy «Juvel».

Tyvaktige tjenere

Han fikk aldri noen sølvskje i dåpsgave selv, men nå renner munnen over av ord som «Dobbel Rokokko», «Rådhus Vifte» og «Flat Rose». Hvordan havnet han her?

– Jeg har alltid likt å lage ting. Da jeg var liten bygde jeg lego hele dagen – biler og romskip. Jeg planla å søke jobb som Lego-designer, for jeg mente jeg hadde noen løsninger som var mye bedre enn deres, haha!

Ole selger aller mest av mønsteret «Oldemor». – Det er nok fordi det er det eneste som har brodering på skjebladet. Det kan det for eksempel bli fine øredobber av.

Istedet fant han en gammel historie om sølvtøy, kjærlighet og forbrytelser.

– Jeg hadde begynt med å lage ringer av gamle sølvmynter, og søkte videre på nett etter redesignede ringer. Der leste jeg at tjenerskapet i England på 1600-tallet drev og stjal sølvtøy fra herskapet, og gjorde det om til gifteringer. En billig løsning.

– Og det merket ikke herskapet?

– Eh jo, og det var jo lett å se hvem som hadde stjålet det, siden de hadde det på fingeren. Så da ble de sendt til straffekoloni. Mange australiere er nok etterkommere etter slike sølvtøy-tyver, flirer Ole.

Blåser liv i historien

Ole er selvlært smykkedesigner, og lærer også mye av kundene.

– En dame ville at jeg skulle lage en osteknapp. Jeg ante ikke hva det var, men det viste seg at folk brukte en linduk rundt osten for å pynte og beskytte, og den festet de med det som altså heter en osteknapp. Så vet jeg det!

Sukkerklyper og koldgafler har blitt til armbånd, og en sukkerskje ble en velkommen utfordring til å lage en helt spesiell ring. Ole liker oppgaver som gir ham litt hodebry, og ting som forteller en historie.

– Denne ringen er laget av knivbladet på en brevåpner. Der står det «Til stuert Hermond L Ved avmønstring m/t Harry Borthen Fra Byssepersonalet». Jeg googlet det og fant bilde av båten, sier Ole fornøyd.

Image with visual paralax effect

Ringer laget av vakre sølvtøy-skaft.

Nylig fikk han besøk av et par som skulle gifte seg, og som ønsket seg gifteringer laget av gamle sølvmynter.

– Slike mynter er sjeldne, men når de har funnet noen, lager jeg gjerne ringer av dem. Selv har jeg en ring som jeg laget av en jubileumsmynt etter unionsoppløsningen, sier han og viser frem en nydelig tommelfinger-ring.

Ole håper han kan tjene nok på dette til å investere i nytt utstyr så han kan utvikle designet sitt mer. En graveringsmaskin står på ønskelisten. Og hva med et par nye vernebriller?

– Jo, jeg har jo disse her, fra den gangen jeg jobbet for E-verket. Problemet er at de er laget for jobbing ute, så de er også solbriller. Da ser jeg jo ingenting. Så her en dag tok jeg de av, for jeg skulle bare… ja jeg skulle bare! Da fikk jeg en sølvflis på øyet, rett i pupillen. Den måtte skrapes bort på legevakta. Jaja, det gikk heldigvis bra.

Rå ReDesign har en egen facebook-side med butikk.