Sjekk programmet og kjøp billetter her

Ved langbordet på Troll restaurant på Fosenkaia sitter gjengen som nettopp har lagt siste hånd på planen for sommerens store kulturbegivenhet: Stormfestivalen Musikk & Kunst. Her har de planlagt, tegnet og diskutert. Nå skal Fosenkaia trekke 20.000 mennesker over to sommermåneder, med oppstart 17. juni:

Primus motor Sveinung Sundli har åpenbart ikke ligget på latsida selv om Norge har ligget nede for telling: Festivalen sparkes i gang med tre konserter med selveste Bjørn Eidsvåg. Resten av programmet skilter med musikalske godbiter på rekke og rad: Tora, Gåte akustisk, Trang Fødsel, Terje Tysland, Jan Eggum, Minor Majority, Anders Jektvik, Øystein Greni, Ingebjørg Bratland og Unni Wilhelmsen. For å nevne noen.

– Det er klart for Norges lengste festival og den skal strekke seg over hele to sommermåneder, fastslår Sveinung Sundli fornøyd.

Viruset skapte trøbbel for alt som kunne krype og gå i underholdnings- og serveringsbransjen. Sundli måtte vri hjernen: Hvordan kunne han flytte konsertene fra Skuret og fylle plassen foran Troll Restaurant med folkeliv og store opplevelser? Etter at myndighetene åpnet for at 200 personer kunne samles, var det ingen tvil. Dette får vi til!

– For å skape Norges lengste festival, er vi avhengig av støttespillere som tør og vil. Vi skal ikke bare lage en festival, men en kulturbegivenhet. Det er ikke mange som tør å være med på sånt, derfor tok jeg kontakt med Orkla Sparebank og Rotvoll Gård. To samarbeidspartnere som jeg har jobbet med før og kjenner godt. Tanken er at jeg vil ta nærheten og det personlige inn i festivalen. Det blir på en måte å ta bygda inn i byen. Rotvoll Gård passer jo fint inn i den tankegangen. De vil jo skape ei bygd i byen, forteller Sveinung.

Aase Sætran fra Rotvoll Gård forteller at de er med på å støtte Stormfestivalen – nettopp på grunn av tankegangen. Rotvoll Eiendom ønsker å utvikle en bydel som dyrker nære, menneskelige verdier og opplevelser:

– Det er litt utenom det vanlige, men veldig hyggelig for oss. Vi skal bygge en bydel på Rotvoll hvor vi er opptatt av at det skal være møteplasser, sosiale arenaer og fellesskap. Det være seg i potetåkeren, i klatreparken eller på kulturarrangement. Derfor kjenner vi oss igjen i Stormfestivalen, forteller Sætran.

Orkla Sparebank tok den endelige beslutningen 1000 meter over havet (!):

– Vi kjenner Sveinung og prosjektene hans fra før. Det er ikke alt vi har vært med på, men denne gangen brukte vi ikke lang tid på å få de riktige personene i banken til å godkjenne støtten. En ringte vi opp mens han var på vei ned fra 1000 meters høyde på snowboard! Vi tok en rask avgjørelse og ser helt klart verdien av å vises på et arrangement av denne sorten, forteller Terje Sletvoll, sponsor og markedsansvarlig i banken.

Image with visual paralax effect

Hele området foran restaurant Troll blir gjort om til festivalområde, med nøye planlagt iscenesetting. Gjennom samarbeidet med kunstneren Kjell-Erik Killi Olsen og K-U-K (Kjøpmannsgata Ung Kunst) vil masterstudentene ved kunstakademiet NTNU sette sitt markante og visuelle preg på festivalområdet:

– Det blir både utstillinger og installasjoner, forteller Cathrine Hovdahl Vik, daglig leder på K-U-K.

Kafe Skuret blir fylt opp med kunst og utstillinger, Troll sørger for maten mens konsertene blir flyttet ut på scenen på plassen foran Troll:

– Årets masterstudenter er noen av de første som ikke blir vurdert med en sluttutstilling. Derfor er det så bra at de får vist frem arbeidene sine på festivalen. Det blir mye spennende. Blant annet en installasjon som lager «storm» ut fra hvor hvor høyt folk synger og snakker. Et annet verk vil gå rundt hele området, forteller Cathrine som gleder seg til å komme i gang.

Sjekk programmet og kjøp billetter her

Basse og fellesskap

– Det er takket være samarbeidspartnerne at vi kan sette i gang festivalen på så kort tid. De har vært fantastiske som svarte så fort som de gjorde. Nå skal vi bygge et festivalområde som skaper en trygg atmosfære og innbyr til fellesskap. Arenaen blir ikke overdimensjonert og vi er heldige som kan kjøre en kulturbegivenhet på en ordentlig og god måte, forteller han.

Smittevern står i fokus gjennom hele festivalen. Det vil bli vasket og spritet, i tillegg til at publikum også vil ha tilgang på desinfeksjon.

Foran scenen forteller Sundli at han har tenkt å legge til rette for den erketrønderske aktiviteten basse:

– Hver publikummer vil få sin egen ring som blir tegnet opp på asfalten foran scenen. Der vil det også blir satt frem stoler slik at man kan sitte under konserten samtidig som man holder riktig avstand til hverandre sier han.

Selv om han selvsagt vil dra mest mulig folk til konsertene, er han i dialog med tekniske arrangører om å livestreame enkelte konserter:

– Vi blir glade om Trondheims befolkning tar imot invitasjonen og deltar på festivalen. Billettene er allerede ute, oppfordrer Sveinung Sundli.

Sjekk programmet og kjøp billetter her