Rause porsjoner comfort-food med salig smak av serrano

restaurant&uteliv: Vi gikk ikke for full tapaspakke denne gangen, men sjekket ut et par velsmakende sidespor i menyen.

Vi har latt oss fortelle at folkene bak San Sebastian jevnlig tar turen ned til byen med samme navn for å la seg inspirere. Kystbyen i Baskerland er av mange betraktet som en av verdens beste matdestinasjoner og kan skilte med hele 19 Michelin-stjerner.

Spørsmålet er om kjøkkensjefen på San Sebastian klarer å ta med seg noe av den unike smaken av Spania til Torvet i Trondheim?

Vi føler oss veldig langt unna pittoreske havnekvarterer og San Sebastians verdensberømte og eksklusive restauranter denne hustrige høstdagen i T-Town.

Først: San Sebastian på Torvet er ikke fine dining, men et uformelt tilfluktssted der skuldrene kan senkes og matrettene deles. I dag er vi ikke i humør til tapasbonanza, så vi går for kremet pasta med blåmuggost, serrano og kylling med hjemmebakt focaccia og aioli. Og selvfølgelig et par glass av husets vino tinto.

Maten kommer kjapt på bordet. Vi setter pris på en våken servitør som uoppfordret tar det ene vinglasset med seg tilbake, da hun mener det ikke er rent nok. Da føler vi oss ivaretatt, selv om det kan være travelt her.

Aiolien er luftig og balansert og det hjemmebakte focacciabrødet, som er overrislet med god olivenolje, er perfekt. Mer er det ikke å si om den saken. Så kommer pastaen på bordet. Dette er comfortfood i rause porsjoner. Kremet, som lovet, og med en tydelig smak av spanjolenes stolthet – serranoskinke.

Her har norske produsenter av tradisjonsskinke mye å lære. Serranoskinka, som lages på hvite landsvin som er foret med mais og urter, har en mer distinkt smak og er ikke ødelagt av for mye salt.

Kokken på San Sebastian bruker ikke løvtynne skiver som garnityr, men har skjært skinka i tykke skiver og kuttet opp i terninger. Smaken løftes til toppnivå av at kokken har beholdt nok spekk på til at hele retten, blåmuggosten inkludert, hviler på et bakteppe av den utsøkte skinkesmaken.

En annen rett som definitivt er verd å teste ut her er den ostegratinerte San Sebastian-suppa kokt på oksekjøtt, ost, løk, hvitløk, tomat og rotgrønnsaker. Også den med hjemmebakt focaccia og aioli. Suppe er sterkt undervurdert, og denne smaksrike, spanske varianten av kjøttsuppe er perfekt høstmat.

Eneste vi har å utsette er at suppa kun er tilgjengelig på luncmenyen. Det er det ingen grunn til.