Utviklingen av mobilbetaling i Norge

Nyheter: I dag har de fleste nordmenn flere forskjellige kort i lommeboken mens de er ute og handler. Ett til drivstoff, ett til dagligvarer, og ett til andre innkjøp som klær, sko og elektronikk. Det er ikke uvanlig at vi går rundt med 5 kort eller flere sammen med rabattkort fra Coop eller Trumf.

Mobilbetaling har gjort dette mye enklere for folk ved å samle alle kortene på mobilen, og velger bytter enkelt mellom kortene i din digitale lommebok. På alle kredittkort.org kan du lese mer om hvordan du bruker Google Pay for å samle alle kortene dine. 

Men fungerer alle kort med mobilbetaling, og er det noe restriksjoner hos norske banker? Vi skal se nærmere på utviklingen av mobile betalingsløsninger og hva som fungerer per dags dato. 

Vipps, Google- eller Apple Pay?

Dette er tre navn du hører oftest om i Norge når vi tenker på mobilbetaling, og Vipps er blant et at de mest populære løsningene her til lands. Så lenge du har et BankAxept kort kan du legge til dette i din Vipps-lommebok og betale med mobiltelefonen og legge kortet igjen hjemme. 

Men problemet med løsningen er at ikke alle kort er BankAxept. Mange kredittkort i Norge kan derfor ikke brukes sammen med Vipps. I tillegg støttes ikke tjenesten i andre land, slik at du må benytte deg av en annen betalingsapp på reise dersom du vil legge kortene igjen hjemme. 

Google- og Apple Pay derimot, støtter både MasterCard, Visa og Amex kort som ikke er under BankAxept. Dette betyr at disse løsningene passer bedre for dem som har kredittkort de ønsker å tilknytte på grunn av rabatter og cashback avtaler som ikke går under BankAxept- systemet. 

I tillegg er disse to betalingsløsningene støttet hos de fleste nettbutikker, digitale tjenester og bitcoin handel på nett som gjør det enklere for folk å handle sikkert overalt. . 

Google Pay støttes av de fleste store bankene i Norge som DNB, Sparebank 1 og Nordea. Men Apple Pay er dessverre ikke implementert hos de fleste banker i Norge, noe som betyr et svært begrenset utvalg av kredittkort som kan brukes sammen med iPhone betaling. 

Det er ikke bare i Norge at Apple opplever motbør fra banker og EU, som mener at de misbruker sin markedsposisjon ved å hindre at tredjeparter får lov til å utvikle programvare for Apple-enheter. 

Løsninger som fungerer uavhengig av type telefon

Mens Apple og Google kommer aldri til å lage en digital lommebok som vil fungere på tvers av hverandre, finnes det heldigvis apper for mobil betaling som er tilgjengelig på både iOS og Android telefoner – og er akseptert hos mange banker. 

Har du for eksempel SAS Eurobonus, Bank Norwegian eller Santander Visa kredittkort, kan disse fint implementeres i Gamin Pay for mobilbetaling i Norge. 

Fitbit Pay er også støttes av flere store banker i Norge som DNB Nor, Nordea, Sparebank 1 og Sbanken, men enkelte kan ha forbehold på enkelte kort som ungdomskort eller visse kredittkort.  

Kommer Samsung Pay til Norge?

På grunn av de begrensede mulighetene Samsung Pay gir, er det mest sannsynlig at norske banker ikke vil implementere løsningen. Selv om Samsung står for brorparten av solgte Android- smarttelefoner her i Norge, finnes det både bedre og mer anvendelige apper for mobilbetaling på markedet. 

Norske banker ser ikke poenget med å bruke tid og penger på å implementere en løsning som kun fungerer på Samsung telefoner, når de allerede har implementert Google Pay som støtter stort sett alle Android telefoner uavhengig av merke. I tillegg, ettersom Google Pay allerede er godt etablert i landet, er det nok får som kommer til å bruke tid og energi på å bytte til Samsung Pay. 

Oppsummering

  • Om du har behov for å bruke mobilbetaling i utlandet fungerer dette dessverre ikke med Vipps
  • Har du Kredittkort som ikke støtter Apple -eller Google Pay i dag, sjekk om kortet eventuelt støtter Fitbit eller Garmin Pay.  
  • For tiden er det ingen norske banker eller kredittkortselskap som støtter Samsung Pay, men du kan heller bruke Google Pay som støttes av de fleste banker i Norge.