Satser på ølhunder med nese for kvalitet

Ukategorisert: I løpet av årets første 14 dager er det etablert hele 56 bedrifter i Trondheim – det vil si fire bedrifter pr dag. En av nykommerne, Bakke Brygg, satser på byens ølhunder.

Det er en økning på 11 på etableringer sammenlignet med samme periode i fjor, viser tall Næringslivsavisa har innhentet fra Brønnøysundregistrene.

En av nykommerne i byen er Bakke Brygg – en spesialforretning for hjemmbrygging av øl. Tobias Karlsen (36), som til daglig jobber som systemutvikler ved Initio, står bak satsingen, sammen med partnerne Sverre Farstad og Ola B. Skarland. Han kan fortelle at responsen fra publikum har vært over all forventning:

– Vi har stor tro på at vi vil lykkes med dette. Vi er den eneste butikken i Trondheim som målrettet henvender seg til hjemmebryggermiljøet og jeg tror timingen er god. Det er en trend i tida at folk er opptatt av gode smaker og hjemmelagde produkter, sier ølentusiasten som kan skilte med å ha vunnet NM i hjemmebrygging i 2012, i klassen for Belgisk øl.

– En forholdsvis sterk og mørk øl av typen kvadruppel, brygget hjemme i kjelleren, sier Karlsen, som i løpet i januar vil sette igang kurs for de som vil innlemmes i maltets magiske muligheter.

I lokalene i Bakkegata møter Næringslivsavisa ølhund og journaliststudent Ole Gunnar Onsøien. Han er godt i gang med sin nye hobby og er svært fornøyd med kvaliteten på det hjemmelagde brygget – blant annet en en Indian Pale Ale som ble svært vellykket:

– Ølet ble godt ja. Jeg tok med meg et par kasser på klassefest og det gikk unna for å si det sånn, sier Ønsøien.

Øl med karakter og sjel er blitt «den nye vinen» for mange. I takt med at de store bryggeriene lager stadig mer standarisert øl for å tekkes store kundegrupper, har ølproduksjon hjemme på kjøkkenbenken gått hen og blitt trendy. At resultatet ofte overgår det du kan kjøpe i butikken er nok også utslagsgivende for den økende interessen. Ikke koster det all verden å starte opp heller. Du kommer i gang for noen hundrelapper:

– Men som med så mye annet, kan du bruke mye penger på ølbrygging også, fastslår Tobias Karlsen, som også selger bryggekar i titusenkroners-klassen.

En rekke mikrobryggerier har sett dagens lys i Norge de siste årene – også i Trondheim. Blant annet To Tårn Bryggeri som er under etablering på Marienborg. Mikrobryggeriet har som kjent holdt på i mange år, og ryktet sier også at Studentersamfundet har planer om å etablere eget bryggeri.

Aktører i bransjen anslår at minst 10.000 nordmenn jevnlig brygger øl – enten alene eller i bryggelag sammen med kompisgjengen. Ifølge Norbrygg er den typiske ølbryggeren en mann i 25-50 årsalderen, som starter med brygging fordi han er interessert i teknikken og apparaturen og i god mat og drikke.