– Slik tjente jeg en formue på noen få sinnsyke dager

Reportasjen: Kjell W. Riibe river opp Iphonen fra innerlomma og sjekker valutakursene. Han er «inne» med flere titalls millioner kroner. Handler du med valuta blir du «sanntidsjunkie». Du kan gjøre gode penger på minutter med svingninger.

– Jeg har til tider vært svært aktiv i valutamarkedet , sier Kjell W. Riibe, som enkelte år har handlet for flere milliarder kroner. Nå går det i shorting mot den svenske kronen.

I dag har det gått bra, kan han fastslå.

– Kursen er på vei ned nå. Så da går det bedre og bedre for meg. Jeg skjønner ikke dette, svenskekrona har vært alt for sterk, den har vært opp i 0,90 mot den norske. Det er helt bort i natta. Det var fri lunsj det, selv om man aldri kan snakke om fri lunsj i business.  Men det er så nær fri lunsj du kan komme, å selge svenske kroner på 0,90 mot norske, sier han.

Valuta er risiko

– Jeg elsker å handle med valuta og har gjort det i 20 år. Men det er klart, valuta er risiko. Du må ha råd til å tape penger. Men jeg liker makroen bak det. Alle variablene, alle makrotallene som kommer inn for en valuta, sier Kjell R. Riibe til Næringslivsavisa.

Vi befinner oss på kontoret i andre etg. i Dronningensgate. Det er tidlig kveld. Her tilbringer den lidenskapelige mynt- og seddelsamleren mye av sin tid. Arbeidsdagen tar sjelden slutt før i 23-tida.

–  Ingen ting kommer av seg selv. Du må stå på, sier Riibe om den saken.

Flere titalls millioner

Riibe har tidligere handlet for flere milliarder kroner i løpet av et år:

–  Da jeg var veldig aktiv for noen år siden handlet jeg kanskje 10 ganger i løpet av en dag. Da kunne omsetningen fort bli 500 millioner på en dag, sier Riibe

I vanlig banker handler man som regel for 20 ganger det man har stilt som sikkerhet. Med et innskudd på 1 million kan man  handle for 20 millioner.

– Hos Saxo banken på nett i København kan man handle for 100 gangen. 1 million inne, er 100 millioner å handle for, sier Riibe.

Folk i Trondheim har tapt 100 mill

Men valutatrading kan svi på pungen, flere med formue i Trondheim har gjort seg smertelige erfaringer som valutatradere:

–  Du så jo de formuene som gikk tapt her i byen i 2008-2009. Fallet rammet spesielt norske og svenske kroner mot dollar, euro og yen. Den norske kronen svekket seg fra ca 7,20 til 10,30 mot euro. Det var jo helt vilt. Kronen bare svekket seg mot slutten av 2008, spesielt i jule- og nyttårshelga. Mange i Trondheim tapte veldig store store summer den jula, sier Riibe.

Men krisen skremte ikke Riibe fra å forsette som valutatrader. I 2011 på denne tida var det fullt kjør. Sveitsiske franc gikk til himmels:

– Jeg tjente en liten formue på noen få sinnsyke dager. Det var helt vilt. Jeg kjøpte pund mot Sveits, da Sveitsiske franc steg noe helt sinnsykt. Nasjonalbanken måtte jo gjøre noe. De kunne ikke bare sitte å se på, da hadde Sveits gått konkurs. De hadde ikke fått solgt en vare. Klokka to på dagen kjøpte jeg en million pund mot Sveits. Klokka fire hadde jeg  fire hundre tusen i tap. Neste dag hadde jeg 400.000 i gevinst. Så gikk jeg ut med ca 800.000 i gevinst i løpet av en uke.

– Jeg stolte på magefølelsen og de analysene jeg selv hadde gjort,  sier Riibe.

– Det kunne jo fortsatt og gått i minus. Men jeg elsker å holde på med dette. Det er rålænt. Jeg har tapt penger, men bare i 2010. Men så tjente jeg like mye i 2011 som jeg tapte i 2010, gliser Riibe.

– For deg er dette et spill?

– Nei, nei. Valutahandel er ikke et spill, det har med makro å gjøre. Aksjer er spill. Du kan kjøpe en aksje, så begynner selskapet å tape penger og aksjen går i null. I valuta kan det gå ned, men så snur det igjen. Den kan svinge forferdelig en viss periode, en idiot kan styre landet rett ut i uføret. Men en valuta går aldri konkurs, sier Riibe.

Fakta: Valutamarkedet

  • Valutamarkedet er ikke et sentralisert marked som aksjemarkedet. I stedet er valutamarkedet globalt og spredt. Det kan derfor oppleves som kaotisk, men faktum er at valutamarkedet er mer ryddig og åpent enn noen annet finansielt marked.
  • Valutamarkedet det største finansielle marked i verden. Større enn råvaremarkedet, og større enn alle verdens aksjemarkeder og aksjebørser – kombinert.  Dette betyr at det er ekstrem likviditet – det er alltid er kjøpere og selgere til enhver tid (med unntak av noen timer i helgene). Du risikerer dermed ikke å «brenne inne» med en valuta som du ikke ønsker å eie.
  • Den eneste måten du kan drive med valutahandel (valutaspekulasjon) på, er å handle via en nettmegler.Det finnes mange meglere og handelssystemer å velge blant, her er noen av de mest populære

Noe nettmeglere  

  • eToro er en sikker vinner for nybegynnere. Her kan du automatisk kopiere andre tradere som driver med valutahandel via eToro. Det er bare å finne frem til de beste traderne, og kopiere disse (du velger hvilket beløp som skal brukes til å kopiere hver valgte trader).
  • Plus500 Her kan du drive med valutahandel gjennom differansekontrakter, eller såkalte CFD-er. Dette er en effektiv måte å handle valuta på, som i tillegg er gebyrfri og uten kurtasje. Her kjøper du ikke selve valutaene, men en kontrakt som speiler valutakursene.
  • Easy-Forex er verdens mest populære handelsplattform for valutatrading. Her kan du handle et stort antall valutapar, og de har avanserte løsninger som gjør det mulig å drive profesjonell teknisk analyse av verdens valutamarkeder.

Utfordringen er å finne en profitabel strategi. Det finnes hovedsakelig to fremgangsmåter.

  • En mulighet er å finne en strategi som andre bruker, og som allerede er profitabel. Hos eToro finner du som sagt tradere som allerede tjener gode penger på valutahandel. Her er det enkelt å spore opp de beste traderne, og du kan da helt enkelt gå inn i systemet og kopiere en trader som allerede har funnet en profitabel strategi.
  • En annen mulighet er å finne sin egen strategi.  Til dette trenger du gode tekniske verktøy og kunnskap om valutamarkedet. Du må holde deg oppdatert om hva som skjer i markedet, lære deg å kjenne igjen ulike triggere – altså hva i samfunnet er det som gjør at valutakurser går opp eller ned.

Fakta: Shorthandel

Shorthandel  betyr ganske enkelt at du selger aksjer du ikke eier. Du låner aksjer mot en avgift som du selger direkte på børsen. Du skal kjøpe aksjene tilbake på et senere tidspunkt, og har kursen falt i mellomtiden, tjener du på handelen. Ved shorthandel trengs det 20 – 60 % egenkapital i sikkerhet. Når du selger en aksje short, angir du en helt vanlig salgsordre – du velger bare å selge en aksje som du ikke allerede har i ditt depot. Kurtasjen for shorthandel er den samme som for alminnelig aksjehandel.