Åse Juuls Marbella: Andalucias vakreste by

reiseliv: Vi besøkte Marbella første gang for ca 25 år siden, og ble forelsket i denne vakre byen, skriver Åse Juul i dette reisebrevet.

Etter hvert ble det flere turer til Spanias Solkyst, og for 10 år siden kjøpte vi vårt eget ferieparadis i vakre Andalucia. Leiligheten vår ligger på Marques de Atalaya, 15 min. sør for Marbella.
Vi reiser dit 3-4 ganger i året, og hver gang besøker vi Marbella.

Marbella er ikke bare sol, strand, shopping og festing. Marbella er også et kulturelt og historisk sted som har lyktes med å beholde sin andalusiske sjarm. Byen har en historie som er rik på kultur og tradisjoner, og i Gamlebyen i Marbella kan du bli kjent med fortiden og historien til byen. Den arabiske festningen, Plaza de los Naranjos og Plaza del Santo Cristo er noen steder som er verd å besøke.

Marbellas historie går tilbake til år 1600 f.kr da byen ble erobret av Romerne. På 600-tallet ankom araberne, som styrte Marbella i nesten 900 år. I 1485 ble Marbella erobret av Spanske kong Fernando, og fram til 1940 var Marbella en liten by med bare 10.000 innbyggere. Prins Alfonso de Hohenlohe ankom Marbella på 1940-tallet. Han ble betatt av den vakre byen, og startet bygging av hoteller og  leilighetskomplekser. I 1954 åpnet han Marbella Club Hotel, som fortsatt regnes blant de mest eksklusive hotellene på the Golden Mile. Marbella ble raskt det nye hotspot reisemålet for Europas regjerende elite, og kan regnes som Spanias svar på St. Tropez.

Marbella har i løpet av de siste 50 årene blitt forvandlet fra en liten fiskelandsby til en internasjonal turistdestinasjon som tiltrekker seg besøkende fra hele verden. Byen har ca 150.000 innbyggere, men har ca 5 millioner besøkende hvert år. Det gode klimaet på Spanias solkyst gjør at man kan nyte livet her hele året.

Marbella har 26 kilometer med vakre strender, og alt du ønsker deg av vannsport, lekeplasser for barna, strandbarer, restauranter og hoteller. Marbella har fantastiske utfluktsmuligheter, et enormt kulturtilbud, og alt du måtte ønske av restauranter og shopping.

Gamlebyen

Gamlebyen i Marbella er utrolig koselig, med små gater, plasser med fontener, og mange utesteder. I de smale brosteinsbelagte gatene ligger små hvitkalkede hus med smijernsbalkonger og fargerike blomsterpotter på veggene. Plaza de los Naranjos, eller Orange square er hjertet i gamlebyen. Torvet er omgitt av butikker, restauranter og tapasbarer hvor du kan nyte et glass vin og en matbit mens du betrakter de sjarmerende bygningene, folkelivet og blomsterpryden. I de smale sidegatene fra torvet ligger butikker, uterestauranter og tapasbarer hvor du kan sitte ned og nyte et glass vin og den Andaluciske stemningen i Gamlebyen.

På Plaza del Santo Cristo ligger den vakre kirken Nuestra Senora de la Encarnacion. I påsken kan man oppleve påskeprosesjonene med de store flåtene, de spsielle draktene, og den sakralske korpsmusikken. Påsken er den største religiøse feiringen i Spania, og er verd å oppleve.

Luksuriøs

Puerto Banus regnes som en del av Marbella. Puerto Banus er kjent for sitt luksuriøse preg, med dyre forretninger og store lystbåter tilhørende noen av verdens rikeste. Marinaen ble bygget
av den lokale eiendomsutvikleren José Banús og åpnet i mai 1970. Puerto Banus ligger like sør for Marbella. Her er det flott strand, og mange koselige restauranter, barer og nattklubber. Det går båt mellom Puerto Banus og Marbella.

Puerto Banus har den beste stranda. Vi tar ofte turen til Levante Beach, og kombinerer gjerne turen med lunch på Picazzo eller en av de andre restaurantene. Deretter kan vi nyte dagen ved bassenget hjemme på
Marques de Atalaya.