Varmerekord: Her kan de ta på seg shorts i morgentimene

Nyheter: Torsdag ble det satt to nye varmerekorder i Norge for januar. Først ut var Åndalsnes med 18,6 grader, men kun en time senere kontret Sunndalsøra med 19 grader.

Den forrige rekorden har stått siden 1989. Da ble det i januar målt 17,9 grader i Tafjord på Sunnmøre.

– Det er som en fin sommerdag i Nord-Norge, sier vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Meteorologisk institutt til NTB.

– De kan ta på seg shortsen nå i morgentimene, så får vi se hvor lenge temperaturen er så høy.

Også i Trondheim faller settes det varmerekorder. Mellom klokka 06 og 07 viste gradestokken ved målestasjonen Trondheim – Voll 10,2 grader. Det er den høyeste temperaturen som er målt på Voll i januar siden målestasjonen ble etablert i 1923.

Varmt flere steder

Også i Sunndalsøra er det sommerlige temperaturer denne januar-morgenen, med 18,4 grader. Hos tidligere rekordholder Tafjord er det målt 17,7 grader.

–De stedene har ofte høye temperaturer. Det er en fønvindeffekt som gjør at luften varmes opp når den kommer ned igjen fra fjellet, sier Granerød.

Han forteller at de tidligere varmerekordene har blitt satt mot slutten av januar.

– Det har også vært andre år der vi har opp mot 16–17 grader i disse områdene, men det er første gang vi måler over 18 grader på denne tiden. Det er absolutt en rekord å ta med seg videre, mener Granerød.

Ifølge meteorologen vil «sommerdagen» vedvare så lenge vinden varer.

– Den kommer til å gi seg noe utover dagen. Det betyr nok at temperaturen også vil gå sakte, men sikkert, nedover. Men det vil absolutt bli en mild og varm dag i dette området.

Tror det blir mildvær til slutten av mars

For mange nordmenn har det vært en mild og våt vinter hittil. Skal vi tro klimaforskerne er det mye som tyder på at dette vil fortsette også fremover.

– Både langtidsvarselet, vanlig værvarsel og sesongvarselet peker i den retningen. Slik det ser ut akkurat i dag, ligger det an til å bli en mild vinter fram til slutten av mars, sier klimaforsker Erik Kolstad ved Norce og Bjerknessenteret for klimaforskning ved UiB til NRK.

Han peker på global oppvarming som en årsak for at vintrene blir mildere i Norge.

(©NTB)