Trond Giske sparkes ut av sentralstyret

Nyheter: Arbeiderpartiets sentralstyre mener det er naturlig at Trond Giske ikke møter i sentralstyret i valgperioden når han har trukket seg som nestleder.

– Da Trond Giske allerede har trukket seg som nestleder er det naturlig at Giske ikke møter i sentralstyret ut denne valgperioden, heter det i en uttalelse fra Arbeiderpartiets sentralstyre, som mandag er samlet til ekstraordinært møte på Gardermoen.

I uttalelsen går det ellers fram at sentralstyret stiller seg bak konklusjonene fra partileder Jonas Gahr Støre i Giske-saken.

– Sentralstyret konstaterer at konklusjonen i behandlingen av flere av varslene er at det har vært brudd på partiets retningslinjer mot seksuell trakassering, heter det.

Tilbake på Stortinget

– Sentralstyret ser fram til at Trond Giske etter endt sykmelding gjenopptar sitt politiske arbeid i Stortinget for fullt, og ønsker velkommen hans viktige bidrag til partiets arbeid framover, står det i uttalelsen som ble offentliggjort rett før klokken 12 mandag.

Da hadde sentralstyret sittet samlet siden klokken 09.00.

Kommentarer fra Støre og resten av partiledelsen ventes senere i dag. Ap-lederen skal selv innlede til et ekstraordinært landsstyremøte klokken 13.30.

– For Arbeiderpartiet er det forventet at våre tillitsvalgte har en atferd som er forenlig med vårt verdigrunnlag og våre retningslinjer for hvordan vi mener at kvinner og menn skal bli møtt i vår organisasjon, heter det uttalelsen.

Konflikter i kø

En nestleders avgang, sentrale skikkelser som ikke er på talefot og et parti i opprivende konflikt om håndteringen av varslersakene.

Når Ap-leder Jonas Gahr Støre etter lunsj går på talerstolen foran det ekstraordinære landsstyremøtet kan talen bli blant de viktigste han noensinne har holdt i partisammenheng.

Opptakten til mandagens sentralstyremøte og påfølgende landsstyremøte var dramatisk. Søndag kunngjorde Aps sekretariatsleder på Stortinget, Hans Kristian Amundsen, sin avgang etter en langvarig konflikt med partisekretær Kjersti Stenseng. Med det fikk offentligheten et nytt innblikk i det som framstår som en rift mellom de Ap-ansatte på Stortinget og på Youngstorget.

– Klok avgjørelse

Til NRK mandag morgen sa Støre at Amundsen hadde en samtale med ham før avgjørelsen ble tatt, og at han syntes det var en «klok avgjørelse».

– Jeg sa at det var en klok avgjørelse, en avgjørelse jeg og han snakket om. Han tok selv beslutningen, og den støtter jeg, sa Støre da han stilte i NRKs Politisk kvarter.

Støre avviste at han hadde bedt Amundsen trekke seg, men sa at situasjonen var fastlåst.

– Jeg merker at sentrale medarbeidere ikke snakker godt sammen, det kan vi ikke leve med, sa Støre.

Kunne ikke være sammen

Konflikten mellom Amundsen og Stenseng har ifølge Amundsen vært så ille at de to ikke kunne delta på møter sammen.

– Det er ikke mulig å se for seg at vi kommer ordentlig videre hvis partisekretæren og jeg ikke kan være på de samme møtene, skrev Amundsen i et innlegg på Nordnorsk debatt rett etter at Arbeiderpartiets pressemelding om hans avgang ble sendt ut søndag.

På vei inn til sentralstyremøtet på et konferansehotell på Gardermoen mandag morgen ville ikke Aps partisekretær Kjersti Stenseng kommentere Amundsens avgang, utover å ønske ham lykke til.

(©NTB)