– Trafikken på Øya er en skandale

Debatt: Hvordan tror du forholdene blir når det skal 12000 mennesker til og fra Nye Spektrum?, spør Bjørn Alterhaug i dette debattinnlegget.

Rapport fra Klostergata fredag 18. august 2017 ca. 15.30:

På handletur til Coop på Øya var det bilkø fra rundkjøringa ved Øya Helsehus og ned til Trondheim Spektrum. Køen stod nærmest stille.

Jeg brukte anledningen til å ta en prat med taxisjåfører fra ulike selskaper: Trøndertaxi, Norgestaxi og Christiania Taxi, samt noen sjåfører i større transportvogner og busser.

Til sammen hadde jeg kontakt med rundt 25 sjåfører.

Spørsmålene mitt var:

1) Hvordan opplever du arbeidsforholdene slik de fremstår her?

2) Hvordan tror du forholdene blir når det skal seks ganger flere mennesker (12000) skal til og fra Nye Spektrum?

Opprørte og forbannet

Fra alle fikk jeg helt entydige svar: Slik trafikkforholdene er og har vært under Fiskerimessa og andre større arrangementer, er det intet mindre enn skandaløst og håpløst trafikkmessig. Vi taper penger på å sitte i kø, og vi og passasjerene våre blir opprørte og forbannet på den uforstand som vises ved å gjøre forholdene enda verre ved å bygge ut mer på Nidarø.

Tre av sjåførene i større transportkjøretøyer sa at de neste gang trolig ville holde seg langt unna Nidarø ved større arrangementer.

Dette er jo selvsagt ingen forskning, men gir et visst inntrykk av hvordan ulike sjåfører opplever trafikkforholdene under større arrangementer. Det var uansett noe overraskende at svarene var så entydige og klare.

På min lille gåtur til Coop på Øya, var det villmannskjøring der det var en mulighet til å kunne komme seg fram. Taxier i full fart mot kjøreretningen forbi boliger og barnehage i Klostergata. En taxi kom sågar oppover langs elva ved friidrettsbanen og kjørte videre mot Coop i stor fart.

Ellers var det tydelig oppgitthet og raseri blant øvrige bilister som ikke kom fram.

På grunnlag av dette, har jeg lyst til å skrive et brev til drosje og transportselskaper i Trondheim og høre om de kunne tenke seg å komme med en uttalelse i forbindelse med de helt uforsvarlige, farlige og uhensiktsmessige trafikkforhold som helt åpenbart vil bli mangedobbelt verre ved planlagte utbygging.

PS. Ved 13.30 tiden sto det to ulovlig parkerte biler i Øysteinsgt.2. Sjåføren åpnet bakluka på bilen og pisset så i hagen til vår nabo. Jeg banket hardt på vinduet, og sprang ut for å fortelle at dette ikke var en toalettplass. Sjåføren kastet seg i bilen, åpnet vinduet da han så meg komme ut, og ropte: nødsituasjon! Jeg rakk ikke å ta nummeret, så bare at det var en UR-registrert bil.

Vel, en spontanrapport om en utrolig dag i trafikken på Øya.