Spiller du i band? Hiv deg rundt og bli med på denne legendariske konkurransen

Nyheter: Lista over talenter som har deltatt på "Trøndersk mesterskap"og som senere har markert seg er lang. Vi nevner i fleng: Gåte, Too Far Gone, JohnDoe, Wannskrækk, Åge Aleksandersen, Ingrid Bolsø Berdal, Petter Wavold, The Kids. For å nevne noen.

TM Live er intet mindre enn en institusjon i trøndersk musikkliv. Konkurransen har holdt det gående i snart 60 år. Det vil si at rundt 2000 band og nærmere 10 000 musikere har vært i ilden.

TM Live tar imot søknader fra alle band som har tilknytning til Trøndelag, og er en helt sjangeråpen konkurranse:

– Jeg oppfordre nyetablerte band til å prøve seg hos oss, i tillegg til de mer erfarne som sender inn søknad og sikter seg inn mot førstepremien. Ofte har vi gjerne 30 års aldersspenn på scenen. Det synes jeg er tøft, sier arrangør John Otto Sunde.

Årets TM Live hang i en syltynn tynn tråd, men 20. og 21. august skjer det igjen: Denne gangen på Stormfestivalen på Fosenkaia.

PS: Sjekk programmet og kjøp billetter her

– Det var med oss som de fleste andre. Det var en reell mulighet for at vi måtte avlyse hele greia i 2020, sier Sunde, som er glad for at Stormfestivalen på Fosenkaia kastet seg rundt og fikk etablert livescene med plass for 200 mennesker.

Knallhard stålvilje

TM Live har holdt på i 59. år – uavbrutt. En bragd i verdensklasse, ifølge Sunde:

– Det er knallhard stålvilje som har holdt det levende, også gjennom tøffe år. Mesterskapets levetid er i verdensklasse. Jeg har enda ikke hørt om noen musikkonkurranser som har den seiersgangen. Til og med Grand Prix har måttet avbryte i vanskelige år. Jeg er utrolig glad for at vi slipper å bryte rekken, særlig med tanke på at vi har 60års jubileum til neste år. Hadde det ikke vært for Stormfestivalen så vet jeg helt ærlig ikke hvordan dette skulle gått, forteller Sunde.

Sunde synes det er kult at sjangergrunnlaget er såpass bredt:

– Fra rappere som Bromstad Billionaires, Skei og PT og Oppkast ala kart, til instrumentalband som Pangea og Organic Structure. I tillegg til at Trøndelag fortsatt viser seg å være svært vital med knallgode punk og rockband som Blånæggel, Shotgun Rodeo og Pelagic, sier Sunde.

– Høyt nivå

– Når TM Live inntok Kafe Skuret for noen år siden ble jeg oppriktig imponert og ikke minst glad: Det var veldig mye bra og arrangementet har åpnet seg sjangermessig. Jeg mener TM Live er den viktigste arenaen for uetablerte artister vi har i byen – på mange måter en lightutgave av Trondheim Calling og By:Larm, sier Sveinung Sundli, medlem av folkrockbandet Gåte og sjef for Stormfestivalen.

Nytt i år er at Trondheim Calling skal plukke ut et band fra finalen som får spille på deres godt besøkte stormønstring i vinter. Her vrimler det av musikere som vil opp og fram. I tillegg til bransjefolk og representanter for plateselskapene, som smyger rundt i krokene – på jakt etter det store nye:

– Jeg har også fått tak på noen oppegående bransjefolk som skal være meddommere, og premien er økt til hele 50.000,-. Og det er jo en bra slant for unge band.  I fjor sponset Kafe Skuret premien, og vi vil nok også i år gi et bra bidrag, forteller Sundli, som selv har deltatt på Trøndersk, tidlig i karrieren med Gåte:

– Vi kom på andreplass! Det året var det bandet til skuespilleren Ingrid Bolsø Berdal – Crescent Moon – som vant, minnes Sundli.