Her sparer du penger og miljø med å låne vinterutstyr

Nyheter: Trondheim kommune låner ut tipp, topp utstyr – helt gratis.

− Det er smart å låne framfor å eie alt selv, og vi ser at interessen er økende, sier Hanne Aaserud som er rådgiver i Miljøenheten til nettstedet trondheim2030.

Siden 2012 har Trondheim kommune hatt flere utlånssentraler. Ved hjelp av samarbeidspartnere, som bibliotek og frivillighetssentraler, låner kommunen i dag ut alt fra blomsterfrø til kanoer og verktøy. Tilsammen seks ulike lånetilbud er i dag i drift, spredt rundt i Trondheim (Se oversikt nederst i saken)

Aaserud framhever at utstyr som benyttes til sports og friluftsaktiviteter er veldig velegnet som låneutstyr.

− Det brukes utrolig mye penger på sportsutstyr i Norge. Siden barn veldig fort vokser ut av skøyter og ski, ender en god del av utstyret som fyll i boden eller i verste fall som avfall. Gjennom å låne utstyr, framfor å kjøpe, sparer man både penger og bruker mindre av jordas begrensede ressurser, sier hun.

Fornøyd låntaker

Kolstad fotball administrerer en av utlånssentralene til kommunen. I det nye klubbhuset sitt på Saupstad har de blant annet sykler, telt, ryggsekker, kanoer, primus, ski, skøyter, pulk og akematter til utlåns.

− Det var veldig bra å få låne skøyter, og skøytene var kjempefine, sier Kim André Vingen Schei.

Han er innom klubbhuset for å levere tilbake skøytene en uke etter at han hentet de på samme sted. I mellomtiden har både han og skøytene svingte seg på isen ved Kattemskolen.

− Han hadde vokst ut av de gamle skøytene sine, og det var uaktuelt for oss å gå i butikken å kjøpe skøyter som kanskje bare blir brukt en gang eller to, sier moren hans, Linn Schei, og tilføyer:

− Det er et kjempebra tilbud med utlånssentraler og jeg ble positivt overrasket over kvaliteten på skøytene – de var nyslipte og veldig pent brukt, sier hun til trondheim2030. 

Her låner du sportsutstyr:

Kolstad Fotball
Strinda Frivillighetssentral
Blyberget frilek (kun skøyter)

Her låner du verktøy:

Moholt bibliotek
Byåsen bibliotek
Saupstad bibliotek

Her låner du frø:

Trondheim hovedbibliotek

Her blir det utlån av elektriske transportsykler:

Trondheim hovedbibliotek
Moholt bibliotek

Privat initiativ

I tillegg til kommunens utlånssentraler finnes det et privat utlånsinitiativ i Ila. Det går under navnet Øysteins nærverksted. Her lånes det ut både verktøy og sportsutstyr gratis.