Rita Ottervik har over 60 prosent fravær: Det er hårreisende høyt

Nyheter: Nettavisen har gransket møteprotokoller i perioden 2015-2019. Den viser at ordføreren har et langt høyere fravær fra obligatoriske møter enn det sammenlignbare ordførere har.

Ifølge Trondheim kommunes reglement for forfall til politiske møter, er gyldig forfall kun i tilfeller av «sykdom, velferd, bortreist eller presserende arbeid.»

Formannskapet er det høyeste organet foruten bystyret i Trondheim, og ledes av ordføreren. I 2019 har det vært 19 formannskapsmøter. Ordfører Rita Ottervik har enten vært helt eller delvis borte fra 12 av møtene. Det utgjør en fraværsprosent på 63,2 prosent, skriver Nettavisen. 

I Nettavisens gjennomgang av protokollene er det regelmessig at ordføreren er tilstede en kort periode av møtet. I flere tilfeller har ordføreren vært tilstede på møtet ved start kl. 17.00, og meldt forfall fra og med kl. 18.30. Møtet er som oftest ferdig først sent på kvelden, eksempelvis kl. 22.00.

– Stemmer ikke

Ottervik mener imidlertid Nettavisens gjennomgang ikke stemmer:

– Fraværet ligger ikke på det nivået som Nettavisen forsøker å skape inntrykk av. Jeg legger stor vekt på å være tilstede i Bystyrets møter og i Formannskapsmøter, bygningsråd og fellesnemd, sier Ottervik til Nettavisen.

Nettavisen skriver at for formannskapet er det i 2019 kun ett tilfelle av at Ottervik hadde delvis forfall. Med andre ord ville fraværsprosenten vært 57,9 prosent om vi kun tok med tilfeller hvor ordføreren var borte under hele møtet.

– Gleder meg til en ny periode

I 2018 og 2019 er det totalt gjennomført 49 formannskapsmøter, et møte som er ledet av ordføreren. Av de har Ottervik vært helt borte fra 23 møter. Selv om man ikke tar med møter hvor ordføreren kun var tilstede en kort tid, er fortsatt fraværsprosenten på 46,9 prosent, skriver avisen.

Det er imidlertid ikke bare formannskapsmøtene hvor ordføreren er mye borte. I bystyremøtene, det øverste organet i kommunen, har hun også en høy fraværsprosent, ifølge Nettavisen.

– Jeg er frisk og gleder meg til en ny periode, sier Ottervik til Nettavisen.

Ottervik mener det høye fraværet kommer i stor grad av offisielle oppgaver som ordfører.

– Det er mange offisielle oppdrag og representasjonsoppgaver hvor ordførerens tilstedeværelse er ønsket. I mai i år hadde jeg for eksempel tre forfall fordi jeg hadde gleden av å ha Kongen og Kronprinsen på besøk i byen, sier hun.

– Hårreisende

Bystyremedlem i Trondheim og stortingsrepresentant fra Sør-Trøndelag, Sivert Bjørnstad (Frp) reagerer sterkt:

– Fraværet er hårreisende høyt. Jeg visste at Ottervik hadde høyt fravær, men at hun melder forfall på langt over halvparten av formannskapsmøtene så langt i år er rett og slett veldig overraskende, men også svært skuffende naturligvis, sier Bjørnstad.

LES HELE SAKEN I NETTAVISEN HER