Startet bedrift på loftet på Byneset, nå omsetter han for 175 millioner

Nyheter: Eventyret startet på loftskvisten til Karstein Berg i 2002. I fjor omsatte selskapet for 175 millioner - en økning på 60 millioner, sammenlignet med i fjor. Årets første stordeal ble gjort med gullgravere i Afrika.

Forretningsideen er i utgangspunktet enkel: Kjøp og salg av brukte maskiner, kjøretøy og utstyr på det globale bruktmarkedet.

De språkmektige kremmerne på Heimdal handler med alt fra håndholdte driller til 20 tonns bulldosere og komplette borerigger for gruvedrift, sagbruk og bussflåter. Maskiner og utstyr skippes til og fra land som Irak, Bolivia og USA.

Før jul kom en kar fra Kazakhstan for å hente en lastebil på Orkanger. Han kjørte doningen hjem.

Den siste store dealen ble gjort med gullgravere i Afrika

– Vi har fått bestilling på flere borerigger som skal brukes til gullgraving i Afrika. Vi startet året med å selge en borerigg av typen Sandvik til en stor gullgruve i Mali med 600 ansatte. Sandvik DP1500 er utstyrt med 355 hestekrefter, og passer perfekt for produksjonsboring i store steinbrudd og åpne gruver, forteller Berg.

Plustech kunne også hjelpe entreprenør Johs Syltern fra Åfjord i jakten på en vintage Cat D2 1947 modell som manglet i samlingen. Meglerne måtte til Texas for å finne et prakteksemplar som nå befinner seg på Sylterns private museum.

Her prøvekjøres vintage-maskinen fra 1947 på havna i Trondheim. Foto: Conpot.

Gasellesprang

Gründer og daglig leder Karstein Berg (45) har gjort litt av en reise siden han for 10 år siden satt på loftet hjemme på Byneset, løftet telefonrøret og presenterte seg som maskinmegler for første gang.

Han hadde sagt opp jobben i Crawford Doors og var klar for å starte for seg selv.

Siden den gang har Plustech AS rast tvers gjennom finanskrise og nedgangstider med store gasellesprang:  Fra en mill. i omsetning i 2004 til 20 mill i 2005. Påfølgende år ble  50 millioner passert.

Milepælen 100 mill. nås i 2011. Og slik har det fortsatt, og ikke ett eneste år med røde tall.

Rett før helga la revisoren siste hånd på regnskapet for 2014 – det beste året i selskapets historie.

Regnskapet viser at det er gode penger å tjene på å være «broker» i det globale markedet for brukte maskiner og kjøretøy: Fasit for 2014: 175 mill i omsetning og et resultat før skatt på sju millioner kroner.

Det er en omsetningsøkning på 6o millioner kroner sammenlignet med fjoråret.  Med omtrent samme antall ansatte.

– Vi har brukt mye krefter på digital markedsføring og blitt bedre på å jobbe med eget nettverk. Kundedatabasene som er jobbet opp fra tilbake i 2002 er vasket og gjennomgått. Det betaler seg, fastslår Berg, som selv eier Berg 49 prosent av selskapet.

Resterende eies av eiendomsinvestor og seriegründer Tor Blaasmo, gjennom selskapet Nidarholm Invest AS.

Følg Næringslivsavisa på Facebook

Gode meglere tjener godt

Plustech ser ut til å fungere i motsyklus med markedet. Internasjonal uro og lavkonjunktur med flere konkurser skaper bedre tilgang på anleggsmaskiner, samtidig som flere vurderer flere å kjøpe brukt for å spare penger:

Den kraftige veksten siste år er generert med omtrent samme bemanning: 10 meglere som » er glad i telefonen», som Berg utrykker det:

– Fremgangen skyldes bedre tilgang på maskiner ute i verden, sier Berg.

– Får det konsekvenser for de ansatte at det går så det griner?

– Ja, det gjør det. Gode meglere tjener godt og dem har vi mange av. Dette er folk som liker telefonen, er språkmektige og er «på» hele tiden. Vi har solide bonuser og provisjonsordninger og har hatt svært liten gjennomtrekk de siste årene.