Rein Alexander Hauge Korshamn (48) er den sjette artisten som står på scenen i finalen i Trondheim Spektrum lørdag. Han framfører låten «One Last Time».
– Det er ganske spesielt å stille seg opp i vikingutstyr foran 8.000 mennesker og en million seere. Det er ikke hverdagskost. Men jeg gleder meg, sier den rutinerte artisten.
Men selv for ham er arenaen i Trondheim nærmest overveldende stor.
– Det her er jo helt surrealistisk. Heldigvis har jeg gjort lignende ting før. Jeg har sunget i Oslo Spektrum mange ganger, og det er godt å kjenne på nå at det gikk bra, sier Rein Alexander.
Valentinsmiddag
I forkant av finalen lørdag skal han prøve å slappe av og ha lave skuldre.
– Og så kommer min kommende frue oppover på valentinsdagen. Da skal vi ha roser og middag, røper han.
Opplegget fra delfinalen blir i stor grad beholdt, men Rein Alexander har ett ønske:
– Jeg vil ha mer flammer. Jeg liker det. Det kan aldri bli nok pyroeffekter.
Budskapet i sangen er at hvis man har noe i livet som man tror er bra for seg selv eller andre, så må man kjempe for det.
– Om du får dører i ansiktet eller faller, så må du reise deg opp igjen, enten selv eller ved å få hjelp. Den krigen som jeg synger om, er den indre kampen, forklarer Rein Alexander.
Vil ha vikingen
Tilbakemeldingene fra Eurovision-fans fra utlandet har vært mange.
– De vil gjerne ha vikingen til finalen i Rotterdam. Jeg synes det er veldig riktig å sende en viking ned. Finalen er 16. mai, altså natt til nasjonaldagen vår, og da er det jo gøy å ha en viking på den internasjonale festen, sier Rein Alexander.
Foruten sangeren selv bidrar Erik Smaaland og Kristoffer Tømmerbakke som låtskrivere. Smaaland har blant annet bakgrunn som bandleder i Erik og Kriss, der Tømmerbakke utgjør den ene halvdelen.
Bookmakerne har Rein Alexander på en fjerdeplass og mener det er 11 prosents sjanse for at han går til topps i den norske finalen, ifølge Eurovisionworlds oversikt.
Den store favoritten er Ulrikke Brandstorp og låten «Attention», som spillselskapene mener har 42 prosents sjanse til å vinne. Så følger Raylees «Wild» og Didrik og Emil Solli-Tangen og deres «Out of Air», begge med 12 prosent.
60 år i Eurovision
Norge markerer i 2020 sitt 60. år med Eurovision Song Contest-deltakelse.
I forkant av den norske finalen har det vært delfinaler for fem landsdeler, alle holdt på Fornebu. I tillegg var halvparten av artistene i finalen direktekvalifisert.
Den norske finalen er for første gang i historien lagt til Trondheim, og det er første gang siden 1989 at den ikke holdes i Oslo.
For sjette gang er Kåre Magnus Bergh programleder, og med seg har han MGP-debutantene Ingrid Gjessing Linhave og Ronny Brede Aase.
Finale i Nederland
Finalen i Eurovision Song Contest går i Nederland, etter at Duncan Laurence og «Arcade» vant i Tel Aviv i 2019. Norge er i den første semifinalen, som holdes tirsdag 12. mai i Ahoy Arena i Rotterdam.
Bare 10 av de 17 landene i den første semifinalen går videre til selve finalen, som holdes samme sted lørdag 16. mai. Men statistikken taler for Norge, som med to unntak har fått finaleplass de ti siste årene. I vår semifinale møter vi blant andre Eurovision-stormaktene Irland og Sverige.
Høyt allerede før artistvalg
Arrangøren Nederland er direktekvalifisert til finalen sammen med «de fem store» i Den europeiske kringkastingsunionen – Storbritannia, Spania, Italia, Frankrike og Tyskland.
Selv før Norge har valgt sin artist ligger vi høyt oppe på spillselskapenes lister. Øverst er Italia, som stiller med Diodato og låten «Fai rumore». Så følger de foreløpig artistløse landene Sverige og Russland – og deretter Norge.
(©NTB)