Slik rammes du av NRK-streiken

Nyheter: Ingen nyheter på NRK TV og kun korte oppdateringer på radio.

Dagsrevyen, sportssendinger, P3 Morgen og Norgesglasset er eksempler på programmer som utgår når NJ-journalistene i NRK streiker.

Den flere timer lange direktesendingen fra det langstrakte land på nasjonaldagen blir ikke slik seerne er vant til, men NRK-ledelsen jobbet tirsdag ettermiddag med å finne en løsning for tv-sendingene 17. mai. En mulighet kan være å sende opptak fra barnetoget fra tidligere år.

– Et eller annet programtilbud blir det, det blir ikke svarte skjermer. Det kan bli aktuelt å sende arkivstoff fra tidligere år, eller en form for levende bilder fra i år, sier fungerende mediedirektør i NRK, Marius Lillelien til NTB.

Sterkt redusert tilbud

Han understreker imidlertid at det vil bli et sterkt redusert tilbud.

Det meste av NRKs tilbud innen nyheter, aktualitet, sport, drama og sendinger for barn blir eller vil bli rammet av streiken blant NRKs 1.700 journalister som er organisert i Norsk Journalistlag (NJ).

Lillelien sier til NTB at alle programmer som allerede er ferdig produsert og satt opp på sendeplanen, vil gå som planlagt. I tillegg vil det bli sendt arkivprogrammer på TV.

NRKs radiokanaler vil stort sett kun sende musikk, med unntak av sendinger som produseres av journalister og andre medarbeidere som ikke er organisert i NJ.

Nyheter og aktualitet

Kort oppsummert er dette noen av konsekvensene for seerne, lytterne og leserne:

* Dagsrevyen og alle øvrige aktualitetsprogrammer fra nyhetsredaksjonen utgår.

* Dagsnytt-sendingene vil komme i form av korte oppdateringer på ett minutt, basert på byråstoff og lest opp av ledere i nyhetsdivisjonen.

* Alle øvrige aktualitetsprogrammer på radio – som for eksempel Her og Nå, Norgesglasset, Dagsnytt 18 og P3 Morgen, utgår.

* Sportssendinger utgår.

* NRK.no vil kun – og i begrenset grad – bli oppdatert med nyheter fra de byråene som NRK har avtale med.

Ferdig produsert og repriser

– Jeg beklager at NRK ikke kommer til å levere slik publikum forventer de neste dagene. Dette skulle gjerne vært unngått, sier kringkastingssjef Thor-Gjermund Eriksen til NTB.

Han mener dette er en svært ugunstig tid for NRK å streike i.

– Det er veldig uheldig for en mediebedrift som NRK ikke å levere. Medievanene er under endring, og det er en sterk global konkurranse. Dette kan påvirke publikums medievaner, sier Eriksen.

Han vil ikke spekulere i om NRK kan miste brukere permanent som følge av streiken.

– Når vi er oppe igjen, skal vi jobbe for å imøtekomme publikum og lage et godt tilbud. Jeg vil ikke spekulere i langsiktige konsekvenser, nå konsentrerer vi oss om å løse denne konflikten, sier han.

På en pressekonferanse i NRK-bygget tirsdag ettermiddag tilføyde han at NRK har avtale med fem av seks foreninger som organiserer de ansatte i statskanalen – og sa at «de som er på jobb, er på jobb».

Startet i Dagsnytt

Streiken var et faktum 30 sekunder over klokken 13 tirsdag. Det ble markert med at nyhetsoppleseren i Dagsnytt opplyste at ingen medlemmer av Norsk Journalistlag i NRK vil lage sendinger på radio, TV eller oppdatere nrk.no «så lenge streiken varer». Deretter ble det helt stille.

Rett før Dagsnytt rundet P1s Norgesglasset-programleder Pål Plassen av sin sending med ordene «vi høres når vi høres».

Da Norgesglassets sendeflate skulle overta etter Dagsnytt og distriktsnyheter, var det kun musikk avbrutt av en melding om streiken som strømmet ut av høyttalerne.