Politiet i Trondheim ønsker å bære våpen til vanlig

Nyheter: Trøndelag politidistrikt ønsker en generell bevæpning, hvor politiet bærer ladd våpen på hoften.

TV 2 har fått innsyn i politimesternes innspill i høringsrunden til det såkalte bevæpningsutvalget, som har utredet om politiet bør bære våpen.
Tre av de tolv politidistriktene i Norge mener politiet bør bære ladde skytevåpen til vanlig.
Oslo politidistrikt, Vest politidistrikt og Trøndelag politidistrikt ønsker en generell bevæpning, hvor politiet bærer ladd våpen på hoften.

Nils Kristian Moe, politimester i Trøndelag politidistrikt, skriver i høringssvaret at en videreføring av dagens bevæpningsmodell, der våpenet er lagret i bil, ikke tar inn over seg det han beskriver som «et endret trusselbilde».

«Sekundene kan være avgjørende i kritiske situasjoner. Et fast bevæpnet politi vil ha kortere responstid og kunne begrense alvorlig skade på person bedre enn et ubevæpbnet politi», skriver Moe.

 Agder og Finnmark politidistrikt ønsker en ny modell, hvor politiet bærer pistol, men oppbevarer magasiner og ammunisjon separat i utstyrsbeltet. De resterende politidistriktene ønsker ikke generell bevæpning, men videreføring av dagens ordning, med lagring av våpenet i patruljebilene.
Tidligere i uken ble det kjent at politimesteren i Oslo har snudd i spørsmålet om bevæpning. Han viste blant annet til terroraksjoner hvor det blir brukt bil eller kniv til å angripe andre.

– I en slik situasjon må politiet skyte bilføreren med en gang. Da nytter det ikke å fomle og finne et magasin eller låse opp et skytevåpen fra et skrin, sa Oslo-politimester Hans Sverre Sjøvold til TV 2.

Flertallet i bevæpningsutvalget anbefalte en videreføring av dagens ordning med ubevæpnet politi i Norge da deres rapport ble lagt fram i mars.

(©NTB)