Partyterror på Verkstedhallen: Trondheims undergrunn stiger til overflata i helga

Nyheter: Du får definitivt solid valuta for pengene dersom du tar turen til Verkstedhallen & Lobbyen lørdag 30. april.

Update, fredag klokka 2100: Murder Maids melder på sosiale medier at de må trekke seg fra konserten «på grunn av personlige årsaker». 

Da skal den doble samleskiva «Party Terror 3» slippes i 500 eksemplarer samme kveld. På vinyl selvsagt. 

Det blir med andre ord en slippfest som favner bredt.

I en jazzlinje-flinkis-hipster-popby som Trondheim…

Førstnevnte, Murder Maids, er et relativt nytt bekjentskap i det trønderske punk/hardcore landskapet. Siden de slapp den kritikerroste debutskiva «Knives Out» for et drøyt år siden, har de allerede rukket å bli Spellemanns-nominert og turnert hele landet. 

Illustrasjon: Øystein Dolmen.

Med over 20 års fartstid bør Brutal Kuk være et godt innarbeidet navn for de som følger det som rører seg i den trønderske undergrunnen. Albumklassikere som «Berusalem» og «If you want Cock» befinner seg i dag i mange mindre pent møblerte hjem i Norge.

I tillegg blir det hiphop og rap med veteranene i Gode Ord Dør Sist (G.O.D.S.), norsk/finsk støyrock med Barren Womb, skakke-pop med Monster Blomster, kjapp og melodiøs skatepunk av Anti-Lam Front, blackgrass av Twin Serpents og blues/country fra Mouldy Grubs.

Veteranene i Gode Ord Dør Sist (G.O.D.S.)

Spennvidden er dermed upåklagelig. 

Eller som arrangørene selv beskriver ståa i forkant av slippkonserten:

«…kanskje er rocken død, i hvert fall i riksdekkende media. Men det stemmer jo ikke! Rocken er faktisk mer levende enn på lenge. Selv i en jazzlinje-flinkis-hipster-popby som Trondheim lever undergrunnen i beste velgående. Dette blir fett, skamløst, skranglete, melodiøst, bråkete og deilig brautende.»

Norsk/finsk støyrock med Barren Womb.

På høy tid

Samleskiva «Party Terror 3» er et samarbeid mellom plateselskapene Fücking North Pole Records og Crispin Glover Records fra Trondheim. Til sammen 27 band, både nykommere og etablerte travere, er representert på utgivelsen. Noen med tidligere uutgitt materiale.

– Party Terror 1 & 2 kom i henholdsvis 1986 og 1994. Hvorfor har det tatt så lang tid?

Robert Dyrnes i Fücking North Pole Records ler godt.

– Ja, det er et godt spørsmål. Disse samleskivene ble jo gitt ut av forskjellige selskap. Den første utgivelsen var det Kjartan Kristiansen fra Dum Dum Boys som tok initiativ til. Nummer 2 var det det trondheimsbaserte selskapet Progress Records som stod bak. Begge var fantastiske samleskiver som fanget tidsånden i undergrunnsmiljøene i byen på en helt unik måte, forklarer Dyrnes.

Ideén til en tredje utgave kom for et par år siden.

– Vi tenkte at det var på høy tid å dokumentere musikkmiljøene som lever under radaren til mainstreamkulturen i 2022. Og mangfoldet er stort. Mange, om ikke de fleste, som bidrar på denne samleskiva var ikke engang påtenkt da den forrige kom, sier Dyrnes til trondheim24.no.

Oldschool punk: Det blir kuk å få på Verkstedhallen i helga ?. På bildet, bandet Brutal Kuk samlet på ett brett.

Et godt bilde av det som rører seg 

Torgeir Lund i Crispin Glover Records innrømmer at veien fram til slippkonsert og samleskive har vært litt kronglete.

– Som Robert nevner så startet vi arbeidet med «Party Terror 3» for et par år siden. Koronapandemien har ikke akkurat gjort veien enklere, for å si det mildt. Virksomhetene som trykker vinyl av skikkelig god kvalitet har også lange ventelister, noen opptil 9 måneder. Og når vi først skulle gjøre dette, så ville vi gjøre det skikkelig, sier han til trondheim24.no.

– 27 band fordelt over en dobbeltskive, det er en del brikker som skal falle på plass?

– Helt klart. Samtidig har samarbeidet med bandene vært kjempegodt. En utfordring for meg og Robert har vært å gjøre et utvalg – å sette sammen et godt bilde av det som rører seg i den trønderske undergrunnen. Det hadde ikke vært noe problem å gi ut en trippelskive, for å si det slik, smiler han.

Lover en lang og heftig kveld

Mens de to første utgivelsene av Party Terror i stor grad fokuserte på det som gikk hardt og fort, favner nummer 3 bredere.

– Band som for eksempel Murder Maids og Brutal Kuk leverer punk med svette og blod. Men sjangre som hiphop, alternativ rock og pop er også godt representert. Hele 27 band og artister bidrar, forklarer Dyrnes.

Han har drevet forskjellige labler og selskap i snart 30 år, og kjenner godt til det som beveger seg utenfor rotasjonene i mer kommersielle medium.

– Jeg vil si at det har skjedd et generasjonsskifte. Samtidig trekker denne tredje utgivelsen tråder bakover til de to foregående. Ta for eksempel Monster Blomster – et band som hadde et spor på «Party Terror 2» fra 1994 – de er også med på utgaven i 2022, sier Dyrnes som lover en lang og heftig konsertøkt natt til 1.mai.

– Kom tidlig, oppfordrer han.

Knutsen kommer

For øvrig kan det nevnes at coveret til «Party Terror 3» er laget av Øystein Dolmen, kanskje best kjent som Knutsen i duoen Knutsen & Ludvigsen.

– Han er også en av gjesteartistene som skal spille sammen med punkpatriarkene i Brutal Kuk på lørdag, avslører Dyrnes.

– Såpass…

– Ja, det kan bli interessant. Jeg tror det blir vanvittig bra, avslutter han.