På dette klokkeslettet kan du se supermånen natt til mandag

Nyheter: Det blir flere begivenheter på nattehimmelen natt til mandag. En såkalt supermåne sammenfaller med en stjerneokkultasjon, melder forskere.

Det oppstår en supermåne når det er fullmåne eller nymåne samtidig som at månen er på det nærmeste punktet til jorden i sin avlange bane.

– Månen var full lørdag klokken 6.23. Den er nærmest oss mandag klokken 2.10, når den bare er 361.438 kilometer unna, skriver astrofysiker Knut Jørgen Røed Ødegaard og science fiction-forfatter og vitenformidler Anne Mette Sannes på sine nettsider astroevents.no.

Når månen befinner seg på det nærmeste punktet mot Jorden i sin bane, kan den virke 14 prosent større og 40 prosent mer lyssterk enn når den befinner seg lengst unna.

Stjerneokkultasjon

Den som orker å holde seg våken fram til halv 4-tiden natt til mandag, kan dessuten oppleve en sjelden stjerneokkultasjon. Det skjer når månen passerer foran en stjerne.

– Samme natt vil supermånen passere foran stjernen Aldebaran i stjernebildet Tyren, skriver Røed Ødegaard og Sannes.

Aldebaran er den fjortende mest lyssterke stjernen på nattehimmelen og kalles ofte «Tyrens røde øye».

Folk på Svalbard vil være de første til å se at Aldebaran forsvinner bak månens venstre rand, klokken 3.22. På fastlandet kan det først sees fra Vestlandet – omtrent klokken 3.34.

Trondheim skjer det 3.37, i Oslo 3.39 og i Kirkenes 3.40.

Fenomenet varer i omtrent en time.