Splitter ny kino er under bygging, og en rekke kulturarbeidere flytter snart inn i de gamle butikklokalene.
–Dette gir rom til flere, skaper mer kultur midt i sentrum og gir oss muligheten til å teste ut nye konsepter i første etasje, forteller Marit Glimstad, program – og markedssjef i Olavshallen AS.
Pop-up i mange former
Vi møter henne i ett av de tomme næringslokalene på hjørnet ut mot Olav Tryggvassonsgate.
Her har det tidligere vært klesbutikker, men det siste året har noen av lokalene vært leid ut til ulike pop-up prosjekter. Denne høsten vil det bli enda flere.
Litterært Kollektiv flyttet inn allerede i forrige uke.
Kollektivet består av studenter og frivillige med variert bakgrunn, blant annet fra Studentersamfundet i Trondheim.
Nå vil de få litteraturen ut til en større del av bypublikummet, ikke bare studentene.
Siden oppstarten i 2015 har de arrangert litteraturstunt som Blaff:Poesi, Ugress-festivalen, og er også svært delaktige i Kulturnatt, som i år arrangeres den 15.september.
– Med alle våre arrangementer og tiltak rundt i byen, blir det veldig bra å endelig få sitt eget lokale, vi håper det kan bli et naturlig samlingspunkt som gjør at vi også kan få vist oss frem og bli mer synlig i bybildet, forteller Einar K. Holt i Litterært Kollektiv.
Samarbeid gav mersmak
Også bransjefestivalen Trondheim Calling, som i januar og februar i fjor like godt la en stor del av festivalen sin til Olavshallen, har denne uka kommet flyttende.
–Dette var et samarbeid som gav mersmak, og vi har bestemt oss for å utvide dette til neste års festival, forteller daglig leder Thomas Ryjord i Trondheim Calling.
De roser Olavshallen for initiativet.
–Her kan vi være i fellesskap med andre kulturorganisasjoner og vi har allerede merket effekten av det, sier han og understreker at det gir mange nye samarbeidsmuligheter å ha kontorer midt i byen.
De har allerede merket ringvirkninger av at de ligger i samme hus som NTNU Musikk og Trondheim Kommunale Musikk – og kulturskole.
-Det betyr mye å ligge midt i byen, her kan vi være et samlingspunkt for flere som jobber i kulturfeltet, og kanskje få til nye typer samarbeid, sier Ryjord.
Byens minste kino
I nabolokalet holder Cinemateket i Trondheim på å etablere seg, og de jobber nå for fullt med å få ferdig en splitter ny kinosal med servering i de gamle lokalene til klesbutikken Deguy.
Cinemateket har i årevis vært uten permanente lokaler, og daglig leder Svein-Inge Sæther er i fyr og flamme.
–Målet vårt er å bli enda mer synlig i bybildet og få flere til å oppdage god film, så vi satser på å ha opptil 4-5 visningsdager i uka denne høsten, sier han.
Cinemateket vil selv stå for serveringen i den lille kaféen som åpner i tilknytning til kinoen.
–Det betyr mye at Olavshallen viser sånn goodwill, de har tro på prosjektet og gir oss muligheten til å få våre egne lokaler, i alle fall for en periode.
Mer kultur
For hele den nye kulturaktiviteten i Olavshallen er kun midlertidig.
–Vi er fortsatt i tenkeboksen rundt hva vi skal gjøre i disse lokalene, så vi er veldig glade for å få testet ut nye måter å bruke lokalene på allerede i høst, forteller hun.
Blant annet er det allerede klart at flere festivaler skal inn etterhvert.
De har også startet planleggingen av en ny scene vis a vis kaffebaren LatteLiten, og ser fram til å kunne tilby noe helt nytt på nyåret.
Uten røpe for mye av hva som kommer, er det en ting som er sikkert.
–Vi skal sørge for at det blir enda mer kultur her i kvartalet, vi vil ta tilbake kulturhuset, og avslutter Marit Glimstad.