Ola Borten Moe: Det kommer til å skje enda mer i år

Nyheter: Forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), lover en «total makeover» av kunnskapssektoren i 2023.

Løftet kommer i et nyttårsintervju med Khrono.

– Det har skjedd veldig mye på kort tid, og det kommer til å skje enda mer i år. Det er en slags «total makeover» av sektoren, sier Ola Borten Moe (Sp) når han blir bedt om å oppsummere sitt første fulle år som statsråd med ansvar for forskning- og høyere utdanning.

Tøffere tider

Statsråden har gjentatt budskapet til kunnskapssektoren om og om igjen: Den økonomiske situasjonen øker behovet for effektiv bruk av pengene sektoren får tildelt. Borten Moe sier han opplever at budskapet om tøffere tider begynner å synke inn.

På spørsmål om det er viktig for en statsråd å bli likt av sektoren vedkommende skal representere, svarer han kontant:

– Noen mener stillingsbeskrivelsen min er å være en slags tillitsvalgt. Det er jeg ikke. Jeg er statsråd i en regjering som utgår fra hele folket. Akkurat nå er ansvaret mitt å ha overoppsyn med denne sektoren, ikke motsatt.

Medisinsk teknologi

Han peker videre på medisinsk teknologi og farmasi som en mulig vekstnæring i Norge.

– Det er en av veldig få næringer som har like høy lønnsomhet som olje og gass. Når man skal ha andre bein å stå på, er ikke det et dårlig alternativ, sier Borten Moe og legger til:

– Jeg kjenner ingen som nekter å ta medisin i protest mot farmasiindustrien.