Påtaleavgjørelsen i den gamle drapssaken blir offentliggjort i en pressemelding klokka 12 fredag 17. februar, bekrefter statsadvokat Unni Sandøy overfor NTB.
Lørdag 15. oktober i 1994 ble fem år gamle Silje Marie Redergård funnet død i en akebakke på Tiller i Trondheim. Et drøyt døgn senere ble tre lokale gutter på fire, fem og seks år av politiet utpekt som ansvarlige for dødsfallet.
Saken gikk aldri videre til rettsvesenet
Saken gikk aldri videre til rettsvesenet fordi de var under den kriminelle lavalderen.
I ettertid har også deler av etterforskningen, samt avhørene av guttene vært gjenstand for kritikk, noe som ble belyst i NRK-dokumentaren « Drapet i akebakken ». Avhørene av guttene har blant annet fått massiv kritikk fra politioverbetjent og avhørsekspert Asbjørn Rachlew.
– Åpenbare justisfeil
– Så grove, åpenbare justisfeil som i Silje-saken, ville ikke kunnet skje i dag. Det er jeg overbevist om. Vi har en helt annen opplæring i avhørsmetodikk, det er regler og systemer, og lydopptak og videoopptak, sa Rachlew til VG i tidsrommet da saken ble beordret gjenopptatt.
I desember 2021 ble det besluttet at saken skulle gjenopptas.
De tre guttene, som i dag er i 30-årene, har i den nye etterforskningen fått status som mistenkte, hvilket betyr at de har hatt forsterkede rettigheter og har fått oppnevnt forsvarere.
Den er blitt etterforsket av Trøndelag politidistrikt og har ligget på statsadvokatens bord siden 19. desember i fjor.
Nye vitneavhør
Det er gjennomført tekniske undersøkelser i saken og innhentet ny sakkyndig vurdering basert på obduksjonsrapporten fra 1994. Politiet har siden januar vært i kontakt med rundt 40 vitner, blant dem flere vitner som ikke har vært involvert i saken tidligere.
I tillegg har politiet gjennomgått journaler fra offentlige etater. Etterforskningsgruppen har hatt bistand fra Kripos og hele veien etterforsket saken ut fra flere hypoteser, blant annet om det kan finnes alternative gjerningspersoner.
NRK melder tirsdag at nye funn av fotavtrykk som ble avsatt på den lille jentas kropp, kan bli sentrale i påtalemyndighetens vurderinger.
– Vi kommenterer ikke enkeltstående bevis underveis i en påtalebehandling, sier statsadvokat Unni Sandøy til NTB.