Norge stenger flyplasser og havner

Nyheter: Norge vil stenge flyplasser og havner fra mandag klokka 8, opplyser statsminister Erna Solberg (H). Det blir også intensivert grensekontroll.

Dette er ett av tiltakene som statsministeren presenterte under en pressekonferanse lørdag kveld.

– Ingen får reise inn i Norge, og alle vil bli avvist ved grensen. Kun de som har kritisk grunn til å komme til Norge, skal få det. Vi gjør dette for å beskytte oss mot smitte, understreket Solberg.

Det vil bli holdt et ekstraordinært statsråd mandag for å vedta de nye retningslinjene.

Nordmenn i utlandet må ta kontakt med sine respektive reiseselskap og flyselskap for å komme seg hjem, mens nordmenn som bor fast i utlandet, må forholde seg til sine lokale myndigheter.

– Vi har et samarbeid med Danmark slik at nordmenn får reise til Norge derfra, sa Solberg. Danmark stengte sine grenser tidligere lørdag.

– De stedene vi vet det er mange nordmenn, vil vi forsøke å opprettholde et flytilbud, for eksempel mot Spania, men vi kan ikke garantere noe, sier hun.

Utenriksdepartementet har også oppdatert sine reiseråd fra lørdag, og der fraråder de alle reiser til utlandet hvis reisene ikke er strengt nødvendige. Disse reiserådene vil gjelde i til over påske.

Solberg opplyste også at regjeringen er i dialog med både Norwegian og SAS for å skaffe fly hvis det blir nødvendig å hente smittevernsutstyr fra Kina til Norge.

Fra nå er det Justisdepartementet som har det overordnede ansvaret for håndteringen av koronakrisen.

Fakta om nye koronatiltak: 

Dette er de fem tiltakene mot koronasmitte som statsminister Erna Solberg (H) la fram lørdag 14. mars.

1. Alle flyplasser og havner i Norge stenges fra og med mandag klokka 8. Det blir utstrakt kontroll langs grensene. Dette blir vedtatt i ekstraordinært statsråd søndag. Alle nordmenn som er ute, skal få komme hjem.

2. Det blir utløst beredskapsressurser, herunder personell både fra Heimevernet og Sivilforsvaret, for å bistå med å gjennomføre tiltakene, blant annet grensekontrollene, ivareta samfunnskritiske funksjoner, blant annet på flyplassene.

3. Regjeringen er i dialog med Norwegian og SAS for å diskutere om de kan hjelpe til å frakte smittevernsutstyr fra Kina.

4. Utenriksdepartementet (UD) fraråder reiser til utlandet som ikke er strengt nødvendige. Dette gjelder fra 14. mars til 14 april.

5. Regjeringen oppfordrer alle til å dra hjem fra hyttene sine fordi det kan bidra til å overbelaste kommunene og beredskapen der. Om nødvendig vil Sivilforsvaret bli brukt til å oppsøke folk på hyttene og minne dem om at de må reise hjem.