Nils Arne Eggen er død

Nyheter: Trenerlegenden Nils Arne Eggen er død, 80 år gammel.

Det bekrefter Rosenborg på sine nettsider. Klubben skriver at Eggen sovnet stille med familien rundt seg natt til onsdag.

«Det var med sorg Rosenborg i dag mottok budskapet om at klubbens aller største legende er død», skriver RBK.

Eggen er norgeshistoriens mest suksessrike fotballtrener på klubbsiden. Han ledet Rosenborg med braksuksess gjennom flere tiår.

Som spiller ble Eggen seriemester med både Rosenborg og Vålerenga. Det ble også 29 A-landskamper.

Med den tidvis hissige, engasjerte og frittalende Eggen i sjefsstolen skapte trenerlegenden et fotballeventyr på Lerkendal. Champions League-seirer borte mot Borussia Dortmund (3–0) og Milan (2–1) vil for alltid huskes av mange.

I 1998 vant Real Madrid Champions League, men på veien tapte de 0–2 på Lerkendal. Real Madrid-stjernene taklet ikke møtet med norsk vinter.

Helseutfordringer

Eggen ble ansatt som RBK-trener første gang i 1971. Den virkelige suksessen fikk han imidlertid da han overtok samme jobb for fjerde gang i 1988. Den siste trenerjobben hadde trenerlegenden i Orkla fra 2011 til 2016.

De siste årene har Eggen slitt med helseutfordringer. Han måtte blant annet amputere deler av begge beina. Det tok imidlertid ikke motet og livsgleden fra RBK-profilen.

– Det er jo klart at man blir litt irritert når man må mobilisere nesten på maks for å komme seg på do. Det blir andre former plattformer å mestre ting på nå, som å få i seg mat og stelle seg, sa han i et intervju med NTB i 2019.

– Jeg har prøvd med en fot, og det har gått bra. Det er en utfordring, og da må man ta det som det. Dette dreier seg jo egentlig om samme drivkrefter som da jeg spilte meg inn på Rosenborg som 18-åring og senere landslaget for lenge siden, la han til.

Fikk statue

Tross helseproblemene har Eggen vært glødende opptatt av alt som har foregått i Rosenborg-miljøet og fulgt klubben i hans hjerte tett.

I 2019 så Eggen statuen av seg selv bli avduket på Nils Arne Eggens plass utenfor Lerkendal.

– Jeg kan leve godt med den (statuen). Dette er på vegne av alle som har brukt mesteparten av livet sitt på å gjøre Rosenberg best mulig. Jeg er bare et symbol som kikker utover, sa trenerlegenden.

Han førte Rosenborg til totalt 14 seriemesterskap.

Godfoten som erobret Europa

Hans offensive 4-3-3-fotball feide selv storheter som Milan og Real Madrid av banen.

Ingen vil glemme bildene av Eggen på gullstol – båret rundt av Rosenborg-spillerne. Med haugevis av trøndere på laget sjokkerte RBK Europas fremste fotballelite. Ingen var for stor når Eggens godfotteori ble omsatt i praksis.

Gutten fra Orkdal hadde en solid spillerkarriere i bunn, selv om den ofte blir glemt når trenergiganten omtales. Han ble seriemester både med Rosenborg og Vålerenga. Hele 29 A-landskamper i en tid der det ble spilt langt færre kamper enn i vår tid, vitner også om en forsvarsspiller som aldri må glemmes for sine bragder på gresset.

Men det er den tidvis hissige, engasjerte, frittalende og kjederøykende Nils Arne Eggen de fleste vil huske. Det eventyret Eggen skapte med de magiske Champions League-kveldene på Lerkendal er uforglemmelige.

Lekte med Dortmund

Og glem aldri to av de største prestasjonene i norsk klubbfotball, borteseirene mot Borussia Dortmund (3-0) og Milan (2-1). For noen er tremålsseieren på Westfalen stadion i Dortmund størst, for andre miraklet på San Siro.

Ingen vil glemme 4. desember 1996. Rosenborg slår ut selveste AC Milan i italienernes egen lekegrind. Vegard Heggem steg til værs over både Paolo Maldini og Sebastiano Rossi, nådde ballen først og headet inn den legendariske 2-1-scoringen som sjokkerte Silvio Berlusconi og hele det fotballgale Italia. I kommentatorboksen tok legendariske Knut Th. Gleditsch og Eggens sønn Knut Torbjørn helt av. TV3-seerne trodde heller ikke det de så der et lag med trøndersk talent hadde slått ut en av de mestvinnende klubbene i internasjonal fotball.

Seier over Real

I 1998 vant Real Madrid Champions League, men på veien tapte de 0-2 på Lerkendal. Real Madrid-stjernene taklet ikke møtet med norsk vinter. Roar Strand headet inn 1-0, mens Harald Martin Brattbakk doblet ledelsen på en kveld som går inn i historien som en av de beste i RBK-historien.

Den kanskje aller største bortetriumfen kom i oktober 1999. Eggen var tilbake etter hvileåret og fikk se et lekent RBK spille ut Dortmund. Jan Derek Sørensen scoret to ganger, Fredrik Winsnes det siste i en kamp der Rosenborg burde scoret flere mål. Det forteller litt om hvor langt du kunne nå med den offensive godfotteorien til Eggen.

(©NTB)