Nakstad: Unødvendig å avlyse julebord

Nyheter: Avlyste julebord og strenge regler ved julearrangementer utendørs er unødvendig strengt, mener assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad.

Rema 1000 er blant bedriftene som opplyser at de «som hovedregel» kommer til å avlyse sine julebord, også ved hovedkontoret med 500 ansatte, melder Dagbladet lørdag. De håper å kunne feire på nyåret i stedet.

Noen kommuner har valgt å innføre lokale koronaregler, selv om de ikke er pålagt det.

I stedet for å tenne julegrana på torget om ettermiddagen første søndag i advent, blir lysene i Drøbak i år tent tidlig om morgenen. Slik vil man unngå smitte.

– I samråd med kommuneoverlegen lager vi i år julestemning på torget over flere timer, mens vi venter på å igjen kunne samle mange mennesker til tradisjonell julegrantenning på torget, heter det på Frogn kommunes hjemmesider.

Ingen gang rundt treet

På Nesodden blir det både julegrantenning og julemarked, men noen koronaendringer blir det.

– Det blir ikke gang rundt juletreet, og det vil være vakter som oppfordrer til å holde avstand. Alle voksne skal bruke munnbind, holde avstand og unngå klemming og håndhilsing, sier kommuneoverlege Liv B.T. Hagen til Akershus Amtstidende.

Det mener Nakstad ikke er nødvendig.

– Vi har ikke anbefalt det. Når vi lever som vi gjør nå, er vi i kontakt med mange hundre mennesker hver dag. Du kan bare begynne å regne på fra du står opp og til du kommer hjem igjen. Da blir ikke det å stå utendørs en times tid på en julegrantenning noen ekstra risiko egentlig, sier han til TV 2.

Julebord er greit

Heller ikke julebord vil han advare mot, så lenge gjestene er friske.

– Det å møte kollegaer på julebord, såframt alle er friske, utgjør heller ingen risiko. Det man må huske på, er at om man er syk eller noen av de du skal møte er syke, da må man holde seg hjemme.

Torsdag gikk beskjeden til alle ansatte i Kongsberg Gruppen og FMC om at årets julebord igjen blir avlyst, skriver Laagendalsposten. Flere hoteller i området melder om avbestillinger, blant dem Lampeland hotell.

– Nå er det jo blitt sånn at vi er vant til litt dynamikk. Det er noen som er kommet til den siste uken, som vil ha julebord her, også er det noen store grupper som har avbestilt, sier daglig leder Kari Tveiten til avisa.