Nå skal Amanda tilby gratis fisketurer til barn og ungdom i Trondheim

Nyheter: Amanda Hausken (24) er én av 22 kandidater som i år har blitt plukket ut av Solofondet til å motta støtte, slik at hun kan tilby gratis fisketurer til byens barne- & ungdomsorganisasjoner i løpet av sommeren & høsten 2022.

Trondheim By Boat med Amanda Hausken i spissen – skal gjennom sommeren og høsten 2022 arrangere mange hyggelige fisketurer som gratistilbud til byens frivillige barne- og ungdomsorganisasjoner.

Formålet er å gi hele 120 barn og ungdommer i aldersgruppen 12-25 årets beste turminne og en trygg arena der de får oppleve sjøen, lære noe nytt, kjenne på mestringsfølelse og ikke minst bygge vennskap for livet på ferden. Men det koster penger å vedlikeholde båt og utstyr, derfor tenkte hun at hun kunne søke om støtte til dette via Solofondet. Gleden ble derfor ekstra stor da hun fikk tildelt støtte slik at prosjektet kan gjennomføres med et tilbud som blir mest mulig inkluderende.

Formidler kystkultur

Trondheim by Boat er et maritimt opplevelses-selskap som tilbyr unike båtturer og langs Nidelva og Trondheimsfjorden. Selskapet ble stiftet av NTNU student Amanda Hausken i 2019, og har siden seilt turer hver dag hele året rundt og skapt uforglemmelige natur-, kultur- og matopplevelser for reiselivet, eventbransjen og sosiale tiltak. Stipendmottaker Amanda Hausken (25), samt kollegaer Olav Wikan, Katja Grosse og flere skippere står for programmet.

– Formålet er å formidle en levende kystkultur og tilby den mest autentiske opplevelsen i byen, med tradisjonelle båter og et sprekt team med profesjonelle skippere og lidenskapelige Trondheimsguider som gleder seg til å ønske velkommen om bord, forteller Amanda Hausken, i en pressemelding.

Hausken forteller at hun får hjelp til gjennomføring av turene av hennes team med entusiastiske unge skippere og fiskeguider som har blitt med på denne reisen. De stiller opp med alt av fiskeutstyr, sikkerhetsutstyr, instruktør og varm kakao som nytes på turen, og fangsten hjelper de gjerne med å klargjøre for matlaging hjemme for en helhetlig opplevelse. Barna får oppleve naturen, båtlivet og lære både fiske og sunn matlaging.

– Turen går fra Ravnkloa i Trondheim Sentrum ut på Trondheimsfjorden og holdes med vår tradisjonelle Åfjordsbåt Frøya. Vi stiller med alt av utstyr og fiskeguide, og skal kose oss med både varm kakao og piratskatt-sjokolade underveis. Hver tur varer i ca. 2 timer og det er plass til 8 fiskende deltakere i alderen 12-25 år + 2 voksne ledsagere. Gjestene trenger kun å ta med varme klær etter været og godt humør – så prøver vi fiskelykken sammen, forteller Hausken i en pressemelding.

Fra fjord til bord

Alle deltakere får opplæring rundt bruk av fiskeutstyret og guiden hjelper gjerne med håndtering av fangsten, slik at denne også kan tas med hjem for matlaging med venner og familie etter turen.

– Vi har ikke fangstgaranti siden naturen gjør som den vil, men statistisk sett er det god sjans for fisk på Trondheimsfjorden, og på denne tiden av året er det vanlig å få både torsk, sei og makrell på kroken. Fisk til middag er både sunt og godt, og her får barna oppleve hele reisen “fra fjord til bord”, forteller Hausken.

Inspirert av egen oppvekst

Inspirasjonen til opplegget kom fra Amanda Hausken egen oppvekst der båt og det å være ute på sjøen hadde stor betydning.

– Det var da jeg tok roret at jeg ble voksen og lærte å seile min egen sjø. Bestefar Oddvar som nylig fylte 80 år står fortsatt opp tidlig hver morgen for å dra ut på sjøen på Karmøy, der familien kommer fra, og inspirerte med både praktiske tips og spennende historier fra livet som fisker i “gamle dager”. Nå er ønsket å gi flere barn og unge denne muligheten til å oppleve båtliv, fiske og det å være ute i naturen for å videreformidle vår levende kystkulturarv til neste generasjon – her ble det definitivt til noen av de beste barndomsminnene, forteller Amanda Hausken.

Virkeliggjør drømmer

Solofondet har som mål å inspirere og hjelpe aktive og engasjerte ungdommer til å virkeliggjøre sine hjertesaker, og ble et fenomen på 1990-tallet, da det ble en av de aller største og mest populære støtteordningene for ungdom. Fondet bevilget den gang over 11 millioner kroner til over 1.300 små og store prosjekter. Talenter som Erlend Loe og Kristian Valen fikk starthjelp den gang.

I år har det blitt delt ut 680.000 kroner fordelt på 22 prosjekter, og Amanda Hausken har blitt tildelt 78.000 kroner til sitt prosjekt for å dekke kostnader som påløper seg ved å arrangere slike turer.

Elisabet Sæterdal, som er ansvarlig for Solofondet, forteller at det i år har kommet inn en god blanding av søknader fra hele landet, og samtlige søknader kjennetegnes med at de har høy kvalitet og god beskrivelse av prosjektene sine. Hun forteller også at det er en jury bestående av syv ungdommer som har valgt ut de 22 kandidatene hvor blant annet Amanda Hausken er ett av prosjektene.

Her kan du lese mer om Trondheim By Boat: https://www.trondheimbyboat.com

Her kan du lese mer om Solofondet: https://solofondet.no