Trondheim Ap har satt en sluttdato for oljenæringa

Nyheter: Et flertall i Trondheim Arbeiderparti går inn for å fase ut oljenæringen innen 2050. – En stor seier, sier AUF.

Vedtaket var et kompromiss med opphav i det lokale AUF-lagets forslag om å stanse norsk oljeproduksjon innen 2030, skriver Adressa.

2050-kompromisset fikk til slutt flertall med 39 mot 35 stemmer på partiets årsmøte lørdag.

AUF har tidligere vedtatt nasjonalt at utfasingen bør skje innen 2035.

– Helt feil

Fylkesordfører i Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap), mener det er helt feil å sette en sluttdato og mener det vil medføre at utslippene vil øke.

Vedtaket til Trondheim Arbeiderparti er oppsiktsvekkende og går i motsatt retning av signalene Ap-ledelsen har sendt det siste året. Senest Ap-leder Jonas Gahr Støre, som under NHOs årskonferanse i januar, kalte en sluttdato en dårlig idé.

– Vi skal ha sluttdato for utslipp, ikke for en næring som sitter med kunnskap og erfaringer som verden trenger, sa han til NTB for en måned siden.

Også Ap-nestleder Bjørnar Skjæran har tidligere sagt at han ikke ønsker noen sluttdato, men tvert imot mener at oljeindustrien er en del av løsningen på klimakrisen.

Bransjeorganisasjon oppgitt

Hvis man er opptatt av klima, er ikke den beste løsningen å sette en sluttdato for oljenæringen i Norge, mener bransjeorganisasjonen Norsk olje og gass.

Kommunikasjonssjef Tommy Hansen i Norsk olje og gass sier at vedtaket ikke gjør ham redd, men ganske oppgitt.

– Det vi trenger nå, er tiltak som faktisk kutter utslipp. Da syns jeg det er ganske oppsiktsvekkende at en industri som skal komme nær nullutslipp i 2050, er en industri man vil bli kvitt, sier han til NTB.

Hansen legger til at olje- og gassindustrien i Norge nettopp har satt seg et mål om å kutte utslippene med 40 prosent de neste ti årene.

(©NTB)