– Nå handler alt om ideer, ikke enorme investeringer

Nyheter: - Moderne skytjenester representerer større muligheter enn de fleste aner. Neste suksess på Airbnb- eller Spotify-nivå kan fort komme fra Lysaker, Tromsø eller Halden.

Nabobil.no viser dette veldig tydelig. Nå handler det nemlig om ideer, ikke monsterinvesteringer up front, sier Anders Bjørnestad, seniorkonsulent i Webstep.

Bjørnestad, som er sertifisert arkitekt og utvikler,, har arbeidet med skyløsninger nærmest fra betaversjon.

Lynrask skalering

– Skyløsninger kommer til å spille en nøkkelrolle for et næringsliv på jakt etter nye muligheter for innovasjon og vekst fremover. Ubegrensede lagringsmuligheter og lynrask skalering fjerner noen av de viktigste hindrene for å komme ut av startblokkene og inn i markedet med nye ideer, produkter og tjenester. Bare tanken på store investeringer i hardware og infrastruktur, før inntekter begynner å rulle, er en showstopper for de fleste gründerbedrifter. At du i stedet kan begynne i det små og øke på etter hvert, øker vinnersjansene i markedet dramatisk, mener Bjørnestad, og demper samtidig frykt rundt sikkerhet – Sikkerheten på disse løsningene er helt i toppskiktet. “Sikkert som skytjenester” har blitt det nye “sikkert som banken”, sier han i en pressemelding.

Bare tanken på store investeringer i hardware og infrastruktur, før inntekter begynner å rulle, er en showstopper for de fleste gründerbedrifter. At du i stedet kan begynne i det små og øke på etter hvert, øker vinnersjansene i markedet dramatisk.

Viktig driver for innovasjon

Skandinavias versjon av Gartner, analyseselskapet Radar, viser i en undersøkelse til til en norsk økning på 25,5% i bruk av skytjenester fra 2014 til 2015. Radar mener også at Norge i løpet av den neste femårsperioden, som følge av tøff global konkurranse, må komme seg fra dagens 80/20 fordeling av IT-budsjetter fordelt på drift i forhold til innovasjon, til nærmere en 50/50-fordeling.

Dette er tall Anders Bjørnestad mener åpner for mer offensiv tenkning på området skytjenester.

– Det er ikke antall bladservere som er viktig nå. Nå handler det om å flytte fokus fra drift til forretning og innovasjon. Skyen er uovertruffen på driftssiden og skaper det nødvendige rommet for å flytte dette fokuset. Skytjenester går dessuten hånd i hanske med moderne Devops-tankegang og Smidig. Det betyr at utviklingsprosjekter kan starte i det små og tilby raske leveranser. Dette korter dramatisk ned veien til markedet for ideer som fortjener å komme dit, sier Anders Bjørnestad, som også er opptatt av det grenseløse i dette bildet: – Globale vinnerideer kan komme hvor som helst fra. Vi har sterke faglige miljøer i Norge, og vi oppfattes som uredde på å ta i bruk ny teknologi. Skyen er en viktig faktor for å skape nye, norske suksesser, og skape dem oftere, avslutter ha

FAKTA:

Amazon Web Services (AWS) er beskrevet som den største businessen du aldri har hørt om. Tjenesten har spilt en nøkkelrolle i etableringen av tjenester som Netflix, AirBNB, Pinterest og Spotify, gjennom å tilby rimelig skyinfrastruktur for kjøring av systemer og lagring av data.

I tillegg til å spare selskaper for enorme, initielle utgifter til infrastruktur og lagring, er AWS skapt for hurtig og tilpasset skalering. Bottom Line betyr dette at det tilrettelegges for innovasjon og distribusjon på en måte og i en skala som ellers ville vært umulig for de fleste selskaper.