Mikkel Gaup jobber med samisk krigsfilm

Nyheter: - Samiske soldater gjorde en heroisk innsats mot tyskerne. Alta-bataljonen var en viktig del av motstanden, sier Mikkel Gaup som avslører at et et samisk krigsdrama på film er under planlegging.

– En film om de dramatiske krigsårene i Narvik er under planlegging. Der gjorde samiske soldater en heroisk innsats mot tyskerne. Alta-bataljonen var en viktig del av motstanden. Slaget om Narvik og malmtransporten har jo en sentral plass i krigshistorien. Og samene som deltok var jo lommekjente, sier Gaup (49) som for alvor slo gjennom som skuespiller og filmstjerne med hovedrollen i storfilmen «Vegviseren», som ble Oskar-nominert og vist i over 70 land.

Fortiet krigshistorie
Den samiske krigsinnsatsen er fortsatt et lite synlig kapittel i den norske, offisielle krigshistorien. Mange samer kjempet mot tyskerne og hjalp nordmenn med å flykte over grensen til Sverige, men etter etter krigen bidro fornorskningsprosessen til at samenes innsats i stor grad ble fortiet og glemt.

Bare i Tysfjord i Nordland, ble om lag 3000 nordmenn ført i sikkerhet i Sverige av samiske grenseloser. Fluktrutene var farlige og grenselosene satte livene sine på spill.

Ondsinnet folkesnakk og fornorskningspolitikken etter krigen er trukket frem som årsak til at store deler av historiene har gått i glemmeboka. Samene ble blant annet beskyldt for å ha loset folk til grensen uten å lose dem helt trygt i havn, at folk omkom, at de hadde beriket seg på dette og tatt klekkelig betalt.

Saken fortsetter etter annonsene:

Det er fulle hus for tiden, og vi anbefaler sterkt å booke bord på forhånd! Dessverre må vi ofte avvise hyggelige gjester i døren. Ring oss mer enn gjerne, eller send en mail til booking@trollrestaurant.no 😃

Posted by Troll on Måndag 19. juli 2021

Sommer i Trøndelag: Her står opplevelsene i kø for hele familien

Visste du at Trøndelag har et hav av spennende museer for både store og små?

Comments

Nå er byens beste gourmetdeal tilbake på Trondheims matscene

Troll restaurant på Fosenkaia har tidligere rystet restaurantmarkedet i Trondheim med matmagi til svært lave priser. Nå er det duket for store opplevelser igjen.

Comments

– Film viktig for samesaken
Trondheim24 møtte Gaup på et joikekurs i en lavo på Viktil Gård på Frosta. Da kom han rett fra Guatemala der han hadde formidlet budskapet om at det nytter å kjempe for urbefolkningens rettigheter.

Viktil Gård er et viktig senter for sørsamisk kultur i Trøndelag. Gården har over tusen års tradisjoner – helt tilbake til vikingtiden – beskrevet i Snorre Sturlasons saga – som det stedet bondehæren først kom til etter slaget på Stiklestad i 1030.

I dag er det samiske Janne Viktil som bærer tradisjonen videre. Hun kommer fra den bygda Lavangen i Troms. På eiendommen er det oppført to lavoer bygd i urbefolkningens håndtverkstradisjon.

Her ble det joiket på samisk samtidig som Mikkel Gaup formidlet hvor viktig det var å ta vare på natur, miljø og kulturen i landet, enten vi er samer eller nordmenn.

– Jeg er stolt og glad å være representant for urbefolkningen i Norge. Samene har betydd svært mye for kultur, musikk og politisk utvikling i Norge. Der har også Sametinget gjort en fantastisk jobb. Og ikke minst filmene om samenes liv og historie har vært viktig for samesaken.  Jeg vil gjerne formidle urkraften og historien om en stolt urbefolkning og bruker også en hel del tid på å formidle kunnskapen om vår kulturarv til mine fem barn, avslutter Mikkel Gaup.