Lillebror Northug takker pappa: Hadde ikke gått uten han

Nyheter: Even Northug (26) er klar på at han aldri hadde kommet seg inn på landslaget i langrenn uten den årelange hjelpen fra pappa John.

I mai ble han tatt ut neste års sprintlag som trenes av Arild Monsen. Om noen dager venter sesongens første samling. Det skjer som vanlig på Sognefjellet.

– Dette blir bra. Jeg gleder meg til dette året. Jeg får trent med de beste, og bedre kan det ikke bli i Norge, sier Even Northug til NTB.

26-åringen har tatt store steg i de siste sesongene og har fått mange sjanser i verdenscupen.

– Jeg har nå og da vist styrke i mange år, men jeg har ikke vært jevnt god før de siste to årene. Det betalte seg med en plass på landslaget. Det er kult. Jeg er 26 år, og det var på tide å komme inn på lag, mener han.

Støtte

Som yngre bror av Petter og Tomas har Even Northug alltid hatt noen å se opp til. Men han påstår at det ikke har vært snakk om noe press.

– Jeg venter mest av meg selv. Det har vært mer inspirerende at de har vært så god, sier Even.

Det er spesielt en mann i familien som har vært viktigere enn de andre. Da må vi opp en generasjon, og vi snakker om faren som har vært en sentral og markant person i trøndersk langrenn i mer enn 20 år.

John Northug ble rørt da også yngstesønnen kan ikle seg landslagsdrakten på fast basis.

– Han ble litt målløs i starten, og han ble stolt. Han er støttepartneren som har vært med som smører i alle de år. Han har gjort en hederlig innsats for at jeg står her i dag, og jeg vet at jeg ikke hadde stått her om det ikke hadde vært for ham. Den jobben han har gjort, er avgjørende, og uten det hadde jeg aldri kommet på landslaget. Det har jeg også sagt til ham, at en stor del av takken går til ham. Det satte han pris på.

Aktiv

John Northug er fortsatt aktiv i miljøet.

– Han er veldig ivrig og gjør en god jobb for mange i Trøndelag, og han har også vært involvert i alle lag som jeg har vært med på.

Even Northug er klar på hva han prioriterer i månedene som kommer.

– Sprinten i VM i Planica går i klassisk. Da blir det mer klassisk på meg også. Jeg har hevet meg der også, selv om jeg kanskje fortsatt er best i skøyting. Det er naturlig å prioritere klassisk i år siden det er flest verdenscuprenn i den stilarten, men det er også viktig at jeg ikke glemmer skøytingen siden det er sprint i den stilarten under VM i Trondheim i 2025.