– Det var veldig leit at det skulle gå slik. Vi håpet vi skulle komme oss videre

Nyheter: Lade Metall som holder til på Heimdal, er slått konkurs. 16 mister jobben i den tradisjonsrike industribedriften.

Næringslivsavisa meldte tidligere i vår om optimisme knyttet til store leveranser av syrefast stål til den globale stålgiganten Outukumpu:

– Det er snakk mye stål og vi forventer arbeid for mange år fremover. Jeg ser store muligheter for Lade Metall AS. Vi har tatt inn ekstra folk og nå jobber vi tre skift. Leveransene til Outokumpu er plater i syrefast stål til kjemikalietankskip, sa Håkon Pharo, skipsingeniør og daglig leder av Lade Metall AS, til Næringslivsavisa i mai i år. 

Men det var åpenbart ikke nok for å berge den tradisjonsrike Trondheimsbedriften, som har gått med underskudd i flere år. Torsdag denne uka måtte de gå den tunge veien til skifteretten, etter at de ansatte var gått ut i ferie.

Industrigründere

Lade Metall AS ble etablert i 1950 av tre gründere, og startet opp sin virksomhet på Lade. Da produserte de blant annet oljetanker og dører til tilfluktsrom.

I 1963 startet de opp med varmforsinking og anskaffet i 1963 sin første hydrauliske kantpresse for tung platebearbeiding.

60-70-tallet var preget av vekst og utvikling og i 1977 investerte de i Nord-europas største kantpresse for å betjene et voksende marked innen skipsbygging og mekanisk industri. I 1990 flyttet Lade Metall til Heimdal.

Leverer oppsigelser til de ansatte

– Det var drift frem til forrige fredag. Da gikk de ansatte ut i ferie. Jeg kobler meg nå opp mot de ansatte, for å få overlevert oppsigelsene, sier bostyrer Stein Knut Tonning i Arntzen de Besche Advokatfirma, til Adresseavisen.

Daglig leder i Lade Metall er Håkon Pharo, som også eier 60 prosent av bedriften. De resterende 40 prosentene eies av Saferoad AS.

Lade Metall ble slått konkurs etter at selskapet selv begjærte oppbud.

Lade Metall hadde en omsetning på nesten 15,4 millioner kroner i 2013, som er det siste regnskapet levert til Brønnøysundregistrene. Underskuddet i 2103 var på 454 000 kroner etter skatt.

Lade Metall AS ble etablert i 1950 på Lade. I 1990 flyttet bedriften til Industriveien på Heimdal.

– Det var veldig leit at det skulle gå slik. Vi hadde håpet vi skulle komme oss videre. Men likviditeten var for dårlig. Vi hadde rett og slett for få oppdrag. Jeg kommer til å bruke mye tid fremover på å bistå bobestyrer og banken. Etter det blir jeg trolig pensjonist, sier Håkon Pharo til Adresseavisen.