Trondheim står klar til å knuse slovenernes VM-drøm

Nyheter: Planica søker for fjerde gang om å få arrangere ski-VM, men skipresidenten mener det er all grunn til å være optimister.

 – Det er all grunn til å være optimister. Det er hard og systematisk jobbing fram til avgjørelsen faller, sier skipresident Erik Røste til NTB.

– Vi har en sterk konkurrent i Planica, som søker for fjerde gang. De er kjent som hopparrangør, men i vinter skal de også arrangere verdenscuprenn i langrenn. De føler nok at det er deres tur, fortsetter skipresidenten.

Norges Skiforbund mener imidlertid at det er Norden som står for tur i 2023.

– Et av våre viktigste argumenter er at det nå er to verdensmesterskap på rad i Mellom-Europa, Seefeld i 2019 og Oberstdorf i 2021. Da mener vi det er Nordens tur igjen i 2023, sier Røste.

Festdag

Avgjørelsen faller under FIS-kongressen 17. mai.

– Det er spesielt moro at avgjørelsen skal tas på 17. mai. Det kan bli en veldig fin festdag. Det blir feiring av nasjonaldagen uansett, men vinner vi, blir det litt ekstra, sier Røste.

Under OL skal han sette inn støtet mot medlemmene i FIS-styret som ikke har bestemt seg for om de støtter Norge eller Slovenia.

Norges skipresident Erik Røste på Frognerseteren.
Foto: Mariam Butt / NTB scanpix

– Vi må ha minst ni stemmer for å vinne. Vi jobber systematisk og målrettet mot de 17 som skal stemme. Noen er vi «trygge» på at kommer til å støtte Trondheims VM-søknad. De trenger vi ikke å bruke så mye tid på. Vi bruker heller ikke så mye tid på dem som vi vet at har bestemt seg for Planica, som styremedlemmet fra Slovenia. Han vil vi nok slite med å overbevise, sier Røste.

Nytt Granåsen

Granåsen var VM-verter i 1997. Nå håper Ski-Norge på ny folkefest i Trøndelag.

– Konseptet til Trondheim er veldig bra. Det tror jeg ikke det er noen uenighet om. Logistikken blir enkel med internasjonal lufthavn bare en halvtime fra Sentrum, hvor det er hotellplass til alle. Med Granåsen bare ti minutter fra Sentrum, blir det et kompakt mesterskap. Vi får også et toppmoderne anlegg hvor nordmenn vil skape den folkefesten vi er kjent for, sier Røste.

Etter planen skal Granåsen bygges om i 2020.

– Hovedgrunnen til å peke på Trondheim som neste arrangør av VM i nordiske grener i Norge, var nettopp å sikre et nytt og moderne anlegg. Det kommer til å bli et fantastisk anlegg, et anlegg som trønderidretten virkelig fortjener, sier skipresidenten.

Trøndertrim

Røste forteller at inspeksjonsgruppa i FIS har lagt merke til hvordan trønderne bruker VM-søknaden til å skape aktivitet i regionen.

– Vi introduserte «Early Birds» på FIS-kongressen i Cancún. Det var en invitasjon til alle deltakerne om daglige løpeturer klokken halv sju om morgenen. Det skapte stort engasjement og positivt fokus på vår VM-søknad. På det meste møtte det opp 150 delegater fra alle deler av verden for å være med på morgentrimmen, sier Røste.

– Trondheim ville videreføre dette hjemme. Og første fredag hver måned møtes folket på Torvet i Trondheim. Noen løper et kvarter, andre går et kvarter, før de snur. Tilbake på torget er det kaffe ved sjutiden. I sommer var det 500–600 stykker som møtte opp. Og flere steder i Trøndelag har meldt seg på. Nå arrangeres det «Early Birds» hele 20 steder rundt om i regionen. Dette viser hva det er mulig å bruke et stort arrangement til utover å arrangere en 14 dager lang folkefest.

(©NTB)