Demonstrerer mot rasisme, nazisme og homofobi

Nyheter: Arrangørene i FRI Midt-Norge oppfordrer til å ta avstand fra rasisme, nazisme og homofobi.

I samarbeid med Trondheim Mot Rasisme, Skeiv Ungdom Trøndelag og Norsk Folkehjelp Solidaritetsungdom Nidaros arrangerer de idag «Fargefest: Folkefest for mangfold».

Demonstrasjonen er en feiring av mangfold, inkludering og likeverd, og arrangørene ønsker å sette farge på Trondheim by.

Arrangementet vil finne sted klokken 13.00 idag, med kulturelle innslag, appeller fra scenen og en rekke aktiviteter for barn.

Tordenskioldsparken, og minnesmerket for 22. juli, er et naturlig samlingspunkt for et slikt arrangement, forteller leder i FRI Midt-Norge, Åsmund Forbech Holst, i en pressemelding.

Mer enn 25 ulike nettverk og organisasjoner har meldt seg på og arrangørene venter flere hundre personer.

– Over 300 personer har registrert seg på Facebook-arrangementet vårt, men vi håper at så mange som mulig tar turen til byen for å bli med på denne markeringen, forteller Holst.

Motdemonstrasjon

Bakgrunnen for arrangementet er nazistmarsjen som var planlagt avholdt av Den Nordiske Motstandsbevegelsen i Fredrikstad 29. juli med parole «Knus Homolobbyen».

-I følge deres politiske manifest ønsker de blant annet å forby homoseksualitet i det offentlige rom, sier Holst og viser til at det tidligere i juli ble mobilisert til en massiv motdemonstrasjon i Fredrikstad med oppslutning fra flere tusen innbyggere og tilreisende.

-Til slutt ble nazistmarsjen nektet gjennomført – ikke på bakgrunn av at den er i strid med norsk diskrimineringsvern, eller at flere av aktørene i denne bevegelsen er tidligere straffedømt for til dels grove lovbrudd og hvor en lignende marsj førte til et drap av en motdemonstrant i Finnland i fjor. Heller ikke fordi flere forskere anser denne gruppen som en farlig terrororganisasjon, men fordi Politiet i Fredrikstad fryktet for nazistenes sikkerhet da motdemonstrasjonen fikk så massiv oppslutning, heter det i pressemeldingen.

Politiet i Fredrikstad har sagt at de vil jobbe for at denne gruppen vil kunne få marsjere en annen dag.

Også motdemonstrasjonen som skulle bli en massiv folkefest i Fredrikstad har blitt nektet gjennomført.

-Vårt arrangement skulle fungere som en solidaritetsmarkering og et tilskudd til folkefesten i Fredrikstad, men ligger nå an til å bli den ledende markeringen i Norge denne dagen. Vi anser det som viktig å vise at vi skal være et samfunn med rom for alle, og at vi som samfunn kommer til å tale i mot hver gang noen prøver å begrense vår frihet og mangfoldet i samfunnet. Derfor kommer vi fortsatt til å gjennomføre denne folkefesten, forteller leder i FRI Midt-Norge, Åsmund Forbech Holst.

Les mer på Facebook-sidene til arrangementet.