Håkon Bleken får Trondheim bys hederspris

Nyheter: 89-åringen fikk heder og ære i rådhuset i dag.

Trondheim bys hederspris ble opprettet i 2017, og erstattet den eldre æresborgertittelen.

Prisen skal «hedre enkeltpersoner som har gjort fremragende eller banebrytende arbeid innen kunst, kultur, vitenskap, næringsliv, sosialt eller humanitært arbeid, som har stor samfunnsnyttig betydning og/eller er av stor betydning for Trondheim by.»

Den første mottakeren av prisen var Nils Arne Eggen, under Rosenborg Ballklubs 100-årsfeiring 19. mai 2017.

Deles ut i Olavshallen

Nyheten ble kunngjort i formiddag av varaordfører Ola Lund Renolen under en markering på ordførers kontor der også prisvinneren var til stede.

Selve prisen, et diplom og en gave på 100 000 kroner, skal deles ut i Olavshallen 15.02. under en konsert med Trondheim Symfoniorkester.

Håkon Bleken er i gang med en ny utstilling han skal ha i november 2018 ved Henie-Onstad Kunstsenter på Høvikodden utenfor Oslo. Foto: Kjersti Lunden Nilsen

I innstillingen til formannskapet står det blant annet:

“Kunstneren Håkon Bleken er en av Norges fremste samtidskunstnere. Han er representert i sentrale samlinger, gallerier og museer og har hatt omfattende utsmykningsoppgaver. Han er opptatt av kunstens posisjon i samfunnet og har gjennom hele sitt lange kunstnerliv hatt et sterkt og omfattende samfunnsengasjement. Bleken har ofte vært uredd og direkte i sin kritikk og aldri nølt med å bruke både pensel og penn når han har vært uenig med beslutningstakere internasjonalt, nasjonalt og lokalt.”

Fragmenter av et diktatur

Siden debuten i 1951 har Bleken hatt utstillinger i alle de største kunstinstitusjonene i Norge. Han var sentral i dannelsen av Gruppe 5, et kunstnermiljø med utspring fra NTH på 60-tallet, og som fikk stor betydning for utvikling av kunstmiljøet i Norge.

Hans definitive gjennombrudd som kunstner kom i 1971 med en serie kulltegninger kalt Fragmenter av et diktatur. Han har også gjort seg bemerket som illustratør til flere litterære verker som for eksempel Ibsens Hedda Gabler og Haugtussa av Arne Garborg, og har hatt betydelige utsmykningsoppgaver, skriver Trondheim kommune på sine nettsider.

Bleken har ofte vært uredd og direkte i sin kritikk og aldri nølt med å bruke både pensel og penn når han har vært uenig med beslutningstakere internasjonalt, nasjonalt og lokalt.

Bleken har malt det offisielle signingsbildet av Kong Harald og Dronning Sonja. Bildet henger i Stiftsgården. Han har også mottatt en rekke utmerkelser og priser for sitt kunstneriske virke.

Bleken har også et stort engasjement for utviklingen av Trondheim by og har formidlet dette gjennom både ord og bilder. Da Trondheim kunstmuseum Gråmølna ble bygd, skjenket Håkon Bleken en stor kunstgave til museet og til byens befolkning, skriver Trondheim kommune på nettsidene.