Gode muligheter for jakt 20 minutter fra Trondheim

Nyheter: Stadig flere nordmenn flytter til byen. Og de drar ikke langt når de skal jakte.

Jaktportalen inatur.no selger jaktkort til tre fjerdedeler av alt jaktbart terreng i Norge. De ser tegn til urbanisering av jakta.

– Jaktterreng i områder nær byene har økt pågang, og det er eksempler på jeger- og fiskerforeninger som har hatt både en dobling og tredobling av omsetningen de siste årene, sier Torbjørn Madsen i Inatur Norge as.

Inatur eies av Norges Jeger- og Fiskerforbund, Statskog, Norges Skogeierforbund, Norske Lakseelver og Norges Fjellstyresamband.

– Vi kaller fenomenet nærjakt. Flere oppdager at de ikke trenger å dra på høyfjellet for å være jeger. Jaktterrenget finnes kun en time eller to unna, selv om du bor i byen. I stedet for å ligge borte på hytte i dagevis, er du trygt tilbake i sofaen til Kveldsnytt samme dag som du jaktet, sier Madsen.

Vi kaller fenomenet nærjakt. Flere oppdager at de ikke trenger å dra på høyfjellet for å være jeger. Jaktterrenget finnes kun en time eller to unna, selv om du bor i byen.

Kommer i rutebuss

Halvannen times kjøring nordøst for Oslo ligger jaktterrenget som administreres av Mo Jeger- og fiskeforening, i Nord-Odal.

– En ganske høy andel av jegerne kommer fra Oslo og Akershus. Kortsalget gikk rett til himmels etter at vi la ut jakttilbudet på nett. Før ble jaktkortene solgt i lokale butikker, hos hytteeiere og andre lokale folk. Nå er tilgjengeligheten blitt mye bedre, sier Håken Skogstad i Mo Jeger- og fiskeforening.

I dag er omsetningen fra jaktkortsalg i det 110 000 mål store området fire ganger så høy som for fem år siden.

Skogstad forteller at de har hele spekteret av jegere, også de som er synlig ferske i faget.

– Noen plukker plasten av børsa når de kommer, andre spør om hvordan dette med fuglejakt fungerer. Vi har også de som tar rutebussen fra byen opp hit for å jakte. De kjøper seg et dagskort for jakt og tar bussen hjem igjen om kvelden, sier Skogstad.

Ikke helt likt

Det går likevel ennå en stund før byfolk tar igjen de delene av landet som har de sterkeste jakttradisjonene. Mens henholdsvis 17 og 19 prosent av menn i Hedmark og Nord-Trøndelag er jegere, er tallet 6,3 prosent for Oslo og Akershus, ifølge Statistisk sentralbyrå.

– Det er nok fortsatt mange som ikke er klar over at de kan jakte like i nærheten av Oslo, Bergen og Trondheim. Men jegerforeninger og grunneiere blir stadig flinkere til å gå sammen om å lage jaktkort som frister, sier Torbjørn Madsen i Inatur.

Noen områder ligger mer urbant til enn andre. Krog skogeierlag har fortsatt ledig småviltjakt i Marker i Østfold, med Oslo, Moss, Fredrikstad, Sarpsborg og Halden 1-1,5 time unna.

I Nord-Odal er det også mye ledig kun et par dager før småviltjakta starter.

– Vi har ikke rypejakt i våre områder, men skogsfugljakt. Du kan også gå på harejakt med hund, eller jakte due for eksempel. Mange vil først og fremst ha turen og er ikke så opptatt av om de får fugl. Jaktterrenget her er veldig fint, lett å gå i og oversiktelig, sier Håken Skogstad i Mo Jeger- og fiskeforening.

Småviltjakt nær byen:

TRONDHEIM:

20 minutter fra sentrum:

Klæbu: http://www.inatur.no/infopages/00/18/79/07/Smaaviltjakt-i-Klaebu.html?isManual=1

Levanger: http://www.inatur.no/infopages/00/18/27/97/Felleskortet-for-smaaviltjakt-i-Levanger.html

Meråker: http://www.inatur.no/infopages/00/15/66/94/Smaaviltjakt-i-Meraaker-AS-Meraker-Brug.html

Rådyrjakt i nærheten av Trondheim:

http://www.inatur.no/infopages/00/18/14/03/Fjellstyre-Raadyrjakt-hos-Skogn-Fjellstyre.html

Verdal: http://www.inatur.no/infopages/00/18/32/67/Smaaviltjakt-i-Verdal.html