– Fotballen er blitt som finansbransjen

Nyheter: Jan Jönsson fikk to år i trenerstolen – nesten dobbelt så lenge som de åtte andre trenerne Rosenborg har hatt de siste ti årene.

RBK har i de to årene Jan Jönsson har vært hovedtrener blitt nummer tre både i 2011 og i 2012 i Tippeligaen, og har nådd gruppespillet i Europa League i 2012.

Men det var ikke godt nok for RBK-ledelsen:

«I tråd med klubbens målsettinger, men vi har ikke spillemessig prestert på det nivået vi har ønsket verken i 2011 eller i 2012. Klubben er også av den formening at laget har et potensial som ikke har blitt tatt ut i fullt monn», heter det i den offisielle pressemldingen, som gikk ut fra RBK fredag før helga.

Landets tøffeste jobb

Jan Jönsson overtok som hovedtrener i 2011 og har i de to årene han har ledet laget opplevd store utskiftninger i spillerstallen og en svært anstrengt økonomi

I Rosenborg har trenerne overlevd 13,2 måneder i snitt i det siste tiåret, ifølge en oversikt utarbeidet av Dagens Næringsliv.

Men Ivar Koteng og resten av Rosenborg-styret er ikke alene om å være utålmodig. Trenerne som ledet kamper i årets eliteserie har 32,5 måneder bak seg i snitt. Ledelsesforsker Jan Ketil Arnulf tror fotballtrenere er Norges mest utsatte yrkesgruppe. Innen næringsliv og kultur finnes det enkeltjobber som er like utsatt.

Topplederne i matvarekjeden Ica (24 måneder) og Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design (25,3 måneder) sitter et halvår kortere i gjennomsnitt.

Som yrkesgruppe sitter likevel trenerne løsere enn både partilederne og topplederne i de største selskapene i næringslivet.

– Må levere eller gå

Den lengstsittende treneren, Dag Eilev Fagermo i Odd Grenland, har sittet like lenge som den gjennomsnittlige partilederen (fem år).

Topplederne i de ti største bedriftene har sittet halvåret kortere – 4,5 år.

– Fotballklubbene har overtatt tankegangen fra finansbransjen. Hvis ikke topplederen får resultater, så må de gå, sier BI-forsker Jan Ketil Arnulf, til Dagens Næringsliv.