Fem tips til de beste fotokalender-bildene

Nyheter: Lite er så hyggelig som å kunne gi en skikkelig personlig gave til venner og familie.

En personlig fotokalender er en gave som både er hyggelig å gi, og veldig godt mottatt av mottakeren. Når man først skal lage en fotokalender er det lurt at bildene man bruker er av god kvalitet. Her skal du få noen gode tips til hvordan du kan ta de beste bildene til din helg egne personlige fotokalender.

Utstyr

Med dagens moderne smarttelefoner er det generelt lite behov for ekstra dyre og fancy speilreflekskameraer med mindre man faktisk er fotograf. Et mobilkamera er nå så sofistikert at de uten problem kan ta vakre bilder som er helt i toppklasse. Det som derimot også kan være lurt å sørge for å ha er noen gode lyskilder som kan lyse opp motivet på en dus og jevn måte. Vi kommer tilbake til hvordan man bør tenke på lys når man skal ta bilder av familien. I tillegg kan det være lurt å ha et stativ til kameraet, og eventuelt en fjernutløser dersom man ikke kan benytte nedtelling på mobilkameraet.

Lys

Dersom man tar bildene utendørs midt på dagen er det sjeldent man har behov for ekstra lyskilder, men det å tenke på lys er svært viktig. Det ideelle er at det er mye lys slik at bildebrikken ikke må overkompensere for manglende lys; dette skaper nemlig en risiko for kornete bilder. Overskyet vær er det aller beste, for da er det ikke for sterkt, og samtidig er det også duset ut av skyene som gjør det jevnt fordelt. Det er viktig for at det ikke skal komme skarpe skygger i ansikter når man tar bilder av mennesker. Dersom man tar bilde innendørs er det viktig at lyskildene man bruker gir så hvitt lys som mulig slik at ikke fargetonene i bildene blir feil. Det er fort gjort å ta bilde med en vanlig stuelampe, men disse avgir veldig varme fargetoner som vil se veldig oransje ut på bilder.

Motiv

I en kalender finner man ofte oppstilte bilder av hele familien, barna eller kjæledyrene. Dette er flotte og fine motiver for en kalender som de aller fleste vil sette veldig pris på å ha hengende på veggen. For å gjøre kalenderen litt mer interessant kan man gjerne sørge for at ikke alle bildene ser helt like ut. Her kan man gjerne leke seg med hvordan motivene ser ut, og hva de gjør. Ta fjerne bilder mens barna løper ute i hagen og leker, eller mens bikkjene ligger og koser seg på terrassen. Kanskje katten er på vei til å fange en flue i vinduskarmen, eller mor står og lager mat på kjøkkenet. Det er et stort potensiale som kan brukes for å gjøre kjedelige oppstilte bilder om til kjempevakre motiver.

Anledninger

Det er veldig koselig når bildene i en fotokalender passer inn med anledninger som skjer i den aktuelle måneden. Dersom det er en måned der et barn har bursdag kan man bruke et bilde der dette barnet er i fokus. Til påskemåneden kan man for eksempel bruke et bilde av hele familien på skitur omringet av snø, eller fra spisebordet hjemme som er ferdig pyntet til påske. I sommermånedene kan det være naturlig å bruke bilder som er fylt med blå himmel, sol og sjø, badebilder eller andre sommerlige opplevelser.  Hovedpoenget her er at man tenker over hvilke anledninger som skjer i løpet av året, og forsøker å inkorporere dette i valg av bilder.

Kreativitet

De fleste fotokalendere kan nå tilpasses og designes helt ut fra eget ønske. Dette betyr at man har en rekke muligheter til å forme kalenderen sin akkurat som man selv vil. Dette er en gyllen mulighet til å personifisere kalenderen slik at det aldri vil være noen tvil om hvem som har laget kalenderen når man ser den hengende på veggen. Her er det lov å være så kreativ man bare ønsker. Er man glad i farger er det helt naturlig at man velger en sprek og tøff fargepalett til hele kalenderen, og dette gjør den bare enda mer personlig. For å sette et lite ekstra preg kan man også legge til bildetekst under bildene slik at man kan huske til senere hva anledningen var.