En av sju unge har brukt cannabis det siste året

Nyheter: Det siste året har en av sju personer mellom 16 og 24 år brukt cannabis, og over en av fire i aldersgruppen 25-44 år har prøvd stoffet, ifølge SSB-tall.

I befolkningen for øvrig har 23 prosent prøvd cannabis, mens 5 prosent har brukt det de siste 12 månedene. I aldersgruppen 16–24 år har 14 prosent brukt cannabis det siste året, mens 26 prosent har prøvd det, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

31 prosent

Blant personer mellom 25 og 44 år har 31 prosent prøvd cannabis, mens bare 5 prosent har brukt stoffet det siste året. Cannabis, som er det vanligste ulovlige rusmiddelet i Norge, er mest utbredt blant menn. 19 prosent av unge menn har brukt stoffet det siste året, mens for kvinner mellom 16 og 24 år er andelen nede på 10 prosent.

Legalisert i California

I USA er holdningene til cannabis i sterk endring: Et eksempel er California. I starten av oktober åpnet Hollywood sin første kafé med salg av cannabisprodukter, som nå er tillatt i California.

«Lowell Farms: A Cannabis Cafe» har 240 plasser og er åpen for personer over 21 år. På menyen står det måltider, drikke og produkter som inneholder cannabis av ulik styrkegrad og med ulik smak.

– Det føles utrolig å være med på å skape historie, det hadde jeg aldri trodd jeg skulle få være med på, sa daglig leder Andrea Drummer etter åpningen.

Ifølge henne kom gjestene langveisfra for å oppleve begivenheten, noen helt fra Storbritannia.

Det er varslet flere lignende kafeer i USA, der flere delstater har legalisert cannabis de siste årene, både for bruk i medisinsk sammenheng og som rusmiddel.

Samtidig er cannabis illegalt etter føderale lover og i de fleste delstater i USA.

(©NTB)