Derfor kan Trond Giske bli ny fylkesleder i Trøndelag Ap

Nyheter: Trøndelag Aps sittende fylkesleder Per Olav Skurdal Hopsø tar ikke gjenvalg. Det kan åpne veien for at tidligere Ap-nestleder Trond Giske blir fylkesleder.

– Jeg har i dag meddelt valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti at jeg ikke stiller til gjenvalg som leder av Trøndelag Arbeiderparti, sier Hopsø i en uttalelse til NTB.

Valgkomiteen får dermed en delikat sak i fanget, nemlig hvordan den skal forholde seg til Giskes kandidatur til det ledige vervet.

– Jeg har tenkt nøye gjennom hvilket svar jeg skulle gi valgkomiteen. Dette har ikke vært en lett beslutning. Jeg har siden jeg ble leder av Trøndelag Arbeiderparti fått flere ansvarsfulle roller, senest i høst som gruppeleder for fylkestingsgruppa, sier Hopsø.

Frist 1. februar

Han viser også til at han har mange jern i ilden, både privat og som lokal- og fylkestingspolitiker:
– Samlet sett er dette mye, og med samboer og to små gutter oppi det hele har jeg kommet til at jeg ved denne korsveien ikke stiller til gjenvalg. Det har vært en lærerik og begivenhetsfull tid som leder av Trøndelag Arbeiderparti. Jeg vil nå ønske valgkomiteen lykke til med sitt arbeid fram mot årsmøtet.

Hopsø hadde frist til 1. februar med å meddele valgkomiteen om han ville ta gjenvalg eller ikke.

– Har gjort en god jobb

Årsmøtet i Trøndelag Ap, som skal velge ny fylkesleder, holdes fra 20. til 22. mars. Valgkomiteens innstilling skal være klar 16. mars. Lokallagene får et par uker i starten av februar til å komme med sine innspill i saken. Lokalt er det delte meninger om Giske, som trolig har større støtte i Sør- enn i Nord-Trøndelag.
Valgkomiteen møtes for å diskutere saken mandag. Valgkomiteens leder Arild Grande sier Hopsø har gjort en god jobb.

– Valgkomiteen tar hans beslutning til etterretning. Ap har svært mange dyktige politikere som kan bekle sentrale verv, og jeg ser fram til arbeidet sammen med valgkomiteen, sier han i en uttalelse til NTB.

– Ikke i veien

Trond Giske gikk av som Ap-nestleder i januar 2018 i kjølvannet av varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.
Ap konkluderte i etterkant med at Giske i flere av sakene hadde brutt partiets interne retningslinjer mot seksuell trakassering.

Giske selv har sagt at han er lei seg for hendelser som var upassende og ubehagelige. Men han har avvist anklagene om seksuell trakassering og karakterisert enkelte av varslene som grunnløse og falske.

Ap-leder Jonas Gahr Støre fremholdt nylig at Trøndelag selv må avgjøre hvem som skal fronte fylkeslaget videre.

– Trøndelag avgjør valg av sin ledelse og hvem de vil at skal fronte det fylket inn på 2020-tallet. Det er deres valg, sa han til NTB.

Lagesen ikke videre

Heller ikke nestleder i Trøndelag Ap, May Britt Lagesen, tar gjenvalg, ifølge Adresseavisen.
Da Trondheim Ap allerede i fjor foreslo å ta Giske inn i fylkeslagets ledelse, utløste det mye debatt. Så dukket VGs såkalte dansevideosak opp i februar, og valgkomiteen valgte å vrake Giske. VG er i ettertid felt i Pressens Faglige Utvalg for sin dekning av videoopptaket fra Bar Vulkan.

Trøndelag Ap er partiets største fylkeslag. Som fylkesleder vil Giske også sitte i Aps landsstyre.

Hopsø har stått i front i arbeidet med å slå sammen Aps fylkeslag i Nord- og Sør-Trøndelag.

– I 2019 ble jeg valgt på årsmøtet, og sammen med styret har vi i løpet av disse årene jobbet målrettet og hardt for å samle fylkeslaget vårt. To tidligere fylkeslag skulle bli til ett, og det kom ikke av seg selv. Når jeg nå ser tilbake, er jeg stolt over den jobben som er gjort, sier han.

(©NTB)