Bruker millioner på å få flere minoritetsbarn i barnehagen

Nyheter: Trondheim får statlige penger for å øke andelen minoritetsbarn som går i barnehage.

Til sammen kan 22 utvalgte kommunene søke om en andel av en samlet pott på 20 millioner kroner.

– Barnehagen er en viktig arena for integrering, og for å gi barn gode norskkunnskaper før de starter på skolen. Det gir barna en bedre start på hele skoleløpet, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Gjør det bedre på skolen

I dag går 91 prosent av barna i hele befolkningen i barnehage, mens dette kun gjelder 79 prosent av de minoritetsspråklige barna. Forskning viser at minoritetsspråklige barn som har gått i barnehage gjør det bedre på skolen enn minoritetsspråklige barn som ikke har gjort det.

De 20 millionene er satt av til aktivt og oppsøkende rekrutteringsarbeid i kommunene Oslo, Bergen, Stavanger, Bærum, Trondheim, Sandnes, Sandefjord, Fredrikstad, Kristiansand, Asker, Sarpsborg, Drammen, Skien, Ålesund, Larvik, Tromsø, Tønsberg, Arendal, Horten, Haugesund, Hå og Moss.

Store variasjoner

Disse kommunene har til sammen over 6.600 minoritetsspråklige barn som ikke går i barnehage. Men det er store lokale variasjoner. Hele 35 prosent av de minoritetsspråklige barna i Horten går ikke i barnehage. I Larvik er andelen 30 prosent, mens det gjelder kun 12 prosent i Drammen.

– En del nyankomne kjenner ikke til ordningene som gjør det økonomisk mulig å velge barnehagen, andre kjenner ikke til hva barnehage er. Å la barna gå i barnehagen åpner også for at foreldrene raskere kan komme ut i jobb, sier Sanner.

(©NTB)