Bestefar aksjonerte: Vi er på full fart inn i en verden som truer mine barnebarns liv

Nyheter: Aksjonen "Stopp Oljeletinga" krever umiddelbar stans i all videre leting etter ny olje og gass på norsk sokkel og at det legges frem en konkret plan for rettferdig omstilling for dagens oljearbeidere.

Det er snakk om flere personer som har sølt maling på inngangspartiet hos Equinor. To personer har erkjent skadeverk som politisk markering. De blir med til arresten og vil bli anmeldt, opplyser politiet.

Arrestert flere ganger

Talspersonen for aksjonistene Joachim Skahjem opplyser at det er Ståle Prestøy og Astrid Rem som gjennomførte aksjonen på Rotvoll.

Begge har blitt arrestert flere ganger før for blant annet vegblokkader.

Prestøy (59) er IT-rådgiver og bestefar:

– Vi er på full fart inn i en ødelagt verden som truer mine barn og barnebarns liv. Jeg må stå i denne desperate kampen slik at de skal ha en sjanse til å oppleve en levelig fremtid. Jeg liker ikke å gjøre dette, men ser ingen vei rundt det fordi vi har prøvd alt annet. Dette oppleves som det viktigste jeg kan gjøre nå for de jeg er aller mest glad i, siteres han på i en pressemelding.

Ifølge aksjonistene er det brukt vannbasert maling som lett kan vaskes av:

På NRK

Stopp oljeletingen skal torsdag kveld delta i Debatten på NRK som skal handle om organisasjonens aksjonisme og sivil ulydighet i miljøkampen.

– I fjor var pinlige 0,12% av Equinor sin energiproduksjon fornybar. Equinor skriver på nettsiden sin at de støtter Paris-avtalen samtidig som ingen av deres egne planer overholder 1.5-gradersmålet. Det kan virke som det er Equinor som har flertall på Stortinget, ikke folkevalgte politikere. At Equinor er et “bredt energiselskap” er en løgn vi har lyst til å tro på, heter det i en pressemelding fra aksjonen.

Pressetalsmann i Equinor, Kjetil Eide forteller at de tar avstand fra handlingene og at de vil bli politianmeldt:

– I utgangspunktet støtter vi retten til å uttrykke seg, men hærverk og tilgrising som dette her, det syns vi ingenting om, sier Eide til Nidaros.

Astrid Rem (31), sykepleier og biologistudent deltok også på Rotvoll i ettermiddag:

– Jeg har jobbet som sykepleier i snart ti år, og alltid syntes det har vært ekstra meningsfylt å være der det står om liv. Nå er jeg her. Jeg vil at Norge skal være medisinen, ikke sykdommen. Det er landene som fortsatt leter etter olje som er de farlige radikale. Nå står det om selve livet – vi må fase ut fossil energi, sier Rem.

PS. «Stopp oljeletinga» mottar mesteparten av sin økonomiske støtte fra Climate Emergency Fund (CEF). Pengene fra CEF går utelukkende til rekruttering- og mobiliseringsarbeid, kursing og kampanjens kapasitetsutbygging, opplyser aksjonen.