49 jerver avlivet i vår: 21 av dem var valper

Nyheter: I alt 49 jerver, 21 av dem valper, ble i vår avlivet i ekstraordinære uttak av Statens naturoppsyn i seks fylker for å forhindre tap av husdyr og tamrein. Fem av dem ble tatt i Trøndelag.

28 voksne jerver og 21 valper ble avlivet av Statens naturoppsyn (SNO) i vår, opplyser Miljødirektoratet mandag.

– Det er lagt ned en betydelig innsats i overvåking og uttak av jerv. Vi har prioritert å ta ut dyr som holder til i beiteprioriterte områder hvor jerv har gjort skade tidligere, eller skadepotensialet er stort, sier Ellen Hambro, direktør for Miljødirektoratet.

Flest jerv er tatt ut i Troms og Finnmark. Her er det avlivet 24 dyr. Også i Innlandet (7), Møre og Romsdal (7), Trøndelag (5), Nordland (5) og Vestland (1) er det gjort ekstraordinære uttak.

Ekstraordinære uttak skjer som et supplement til lisensfellingen av jerv som foregår gjennom vinteren fram til 15. februar.

Stortinget har fastsatt et nasjonalt bestandsmål på 39 ynglinger av jerv hvert år. Så langt har Statens naturoppsyn ved overvåking i felt registrert 57 kull med jerveunger denne sesongen. Tallet på kull som fortsatt er i live, er redusert til 43, blant annet gjennom hiuttak.

Endelige og dokumenterte tall på nye valpekull blir offentliggjort av Rovdata 1. oktober.

(©NTB)